logo

Разгледайте Мустанг – забраненото планинско кралство! (СНИМКИ)

Разгледайте Мустанг – забраненото планинско кралство! (СНИМКИ)

Дълго време достъпът до територията на кралството е бил забранен

Запознайте се с едно екзотично и твърде малко познато място. Мустанг може да се нарече бившето кралство в бившето кралство. Името му идва от тибетското Мун Тан – „плодородна равнина“.

Намира се в Непал където монархията престава да съществува през 2008 година. Мустанг се дели на Горен и Долен и, ако Долен Мустанг окончателно се е асимилирал и слял с Непал, то Горен Мустанг, или както още го наричат Кралство Ло, още съхранява древните си обичаи и език.

Карта на звездното небе в египетска гробница - нелепа грешка или тайно познание?

В Кралство Ло до ден-днешен се е запазило нещо подобно на монархия. Кралят няма управленски правомощия, но подобно на английската кралица е на особена почит. Кралят на Мустанг, носещ титлата „Ло Гиелпо“, се счита за васал на краля на Непал. Всяка година властите в Ло Мантанг плащат годишен данък на тези в Катманду в размер на около 1000 непалски рупии (около 110 долара) и 2 породисти коня.

Дълго време достъпът до територията на кралството е бил забранен, но с цел да изкарат някой лев властите в Непал решават да отворят Кралство Ло за посещение, събирайки съответните туристически такси.

Трогателно писмо на нобелов лауреат до мъртвата му съпруга, което носи до сърцето си 43 години

Населението му е около 9000 жители, а площта – ок. 1200 кв. км. Столица е Ло Мантанг с население около 1200 жители. Втори по големина град е Царан, с население 1000 жители.

Да попаднеш в Горен Мустанг е доста по- скъпо от това да отидеш в Долен Мустанг. Таксата за ден престой в Горен Мустанг (Кралство Ло) е 50 долара.

10 супертайни места на планетата, където няма да ви пуснат колкото и да напирате

Преди Кралство Ло е било тясно свързано с Тибет, с който има обща граница. До 1992 година Кралство Ло е било демилитаризирана зона, там били съхранени няколко тибетски езика, който са изчезнали след завземането на територията от Китай.

Изолацията на кралството от околния свят е нещото, което го прави много привлекателно за туристите.

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай