logo

Разходка в Плака – квартала на боговете (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разходка в Плака – квартала на боговете (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Плака“ е един от най-старите квартали на гръцката столица Атина. Издигнат е по склоновете около Акропола. Той е пълен с тесни улички, преплитащи се в истински лабиринт.

Характерна за района е неокласическата архитектура.

„Плака“ се намира на най-високото място в жилищната част на древна Атина. Заради близостта си с Акропола го наричат „кварталът на боговете“.

Най-студените и най-горещите места на планетата, където не е за туристи

По време на османското управление в Гърция „Плака“ е бил известен като турския квартал в града.

Освен Акропола, районът е заобиколен от още много археологически находки от древногръцкия и римския период. В него се намират много модни магазини, кина и кафенета. Точно до „Плака“ се намира известният площад „Монастираки“. Тамошният пазар на открито го превръща в един от основните райони за пазаруване в гръцката столица.

Стана ясно кое е най-продаваното BMW в България през 2018 година?

Дотам се стига лесно с метрото, което има спирка на площада. „Монастираки“ е сред най-популярните места за жителите на столица. Кръстен е на църквата „Успение Богородично“, която се намира на площада.

Точно под Акропола и до квартал „Плака“ посетителите могат да открият друго бижу на Атина – „Анафиотика“. Тя е част от „Плака“ и представлява живописен квартал в североизточната част на хълма на Акропола. Първите къщи тук били издигнати, когато работници от остров Анафи дошли в Атина, за да ремонтират двореца на крал Отон – днешния парламент.

Съвременни Шехерезади: Така жените на арабските шейхове изглеждат в ежедневието си

„Аналофика“ е построен в типичния стил на цикладската архитектура – със сини и бели стени, тесни улици, стъпала и цветя. Там човек може да си направи идеалното бягство от градския шум.

„В този оазис на спокойствието, сгушен под стените на Акропола, натовареността на Атина изглежда много далечна“, пише „Грийк рипортър“.

 

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай