logo

Родопска магия: Водопадът на сътворението и Дяволското дере ВИДЕО

Родопска магия: Водопадът на сътворението и Дяволското дере ВИДЕО

Единствено от птичи поглед се вижда защо тази живописна местност в дебрите на Източните Родопи е била толкова стратегически важна от Античността насам

Източните Родопи - земя на древни светилища, дала убежище на уникални за Балканите животни и скрила в пазвите си неповторимо богатство от природни красоти.

От стената на язовир „Студен кладенец” започва един от най-страховитите каньони у нас. Дяволската река или Шейтан дере е оформена от вулканичната активност и последвалата ерозия в продължение на милиони години.

Недалеч от София: Чуден водопад омайва с красотата си

Водите на Арда са издълбали дълбоки кладенци във вулканичната скала, които хората наричат „шарапани”. Местни предания разказват, че който падне в тях, никога не излиза, съобщава Нова телевизия. 

От дъното на Дяволското дере отправяме поглед на изток - към недостъпно възвишение, от което се разкрива невероятна гледка към околността. Пътеката към крепостта Ефраим започва край шосето между стената на язовира и близкото село Рабово.

Единствено от птичи поглед се вижда защо тази живописна местност в дебрите на Източните Родопи е била толкова стратегически важна от Античността насам. Недостъпното укрепление е защитено от четири огромни скални масива, които стърчат като кули в северните части на Стръмни рид.

От крепостта Ефраим се разкрива очарователна панорама към стената на язовир „Студен кладенец”, долината на Арда и царството на белоглавия лешояд - резерват „Вълчи дол”. В годините, когато крепостта е пазила древните пътища, тази родопска идилия е била стратегическо предимство за наблюдателите горе.

Съвсем наблизо се намира още едно от стотиците обаятелни природни творения в планината. По течението на река Крумовица намира село Долна Кула и малката махаличка „Метла”. Окъпани в цветовете на пролетта, голите чукари северно от селото предлагат приятен и лек преход. В самия край на 30-минутната разходка се влиза в своеобразен джоб в скалите.

Водопадът на сътворението - с височина около десет метра, той е особено атрактивен в най-зелените пролетни месеци. Тогава, когато дерето е пълноводно, а цялата местност наподобява сцена от приказка.

Базалтовата скала, в която водата е прорязала своя път, е наистина внушителна. Доказателство за това, че очарованието на целия регион е плод на бурно вулканично минало.

Това е единственият град у нас, който има водопад

Отвисоко водопадът е още по-пленителен. Малка пътека покрай скалите води към горната му част. Естествената тераса предлага поглед към билото на планината Бойник и към угасналите преди милиони години вулкани Ирантепе и Свети Илия.

 

 

 

Коментирай

Спас безделника

Спас безделника 21.05.2023 18:43

Някога, тук е имало гъсти гори. Дошли турците - секли, палили, нищо не засаждали и се появили тези голи баири. Дано на тези "европейци" с "евроатлантически ценности" в главите им дойде друг акъл

Осман

Осман 21.05.2023 20:30

Имало е на баба ти хвърчащите фистани...

Rubber soul

Rubber soul 23.05.2023 22:55

И не само там са изсечени . Това е Османска държавна политика. Сев.Гърция и Македония също са опустошени