logo

Щутград – забележително място в Родопите, което ще ви разкаже уникална история

Щутград – забележително място в Родопите, което ще ви разкаже уникална история

Мястото е свързано и с религиозен синкретизъм – това е термин, който означава смесване на различни духовни учения и техните практики с течение на вековете

Щутград е забележително място в планината Родопи. Въпреки че има сериозна езикова близост с известния немски град Щутгард, те нямат нищо общо.

Днес ще се опитаме да Ви представим малко повече информация за това неизвестно кътче на България.

Какво е Щутград

Това е местност разположена на около 2 км от село Ситово, община Родопи. Предполага се, че там се е намирала голяма тракийска крепост, която е служела на племето беси и е имало важно значение и за религиозната им дейност. За съжаление няма много точно инфорамицяа по темата.

Смята се, че близо до тази крепост е имало и селище на тракийското племе беси – за тях се знае, че са обитавали тази част на Родопа планина. Ако попитате жителите на село Ситово, те ще Ви кажат, че името означава “непревземаема крепост”, но на този етап липсва точен анализ за произхода на името.

Мястото е свързано и с религиозен синкретизъм – това е термин, който означава смесване на различни духовни учения и техните практики с течение на вековете. Тоест, мястото е било с важно религиозно значение за траките, по-късно се превръща в такова и за християните, а след падането на България под Османска власт и за мюсюлманите. Най-впечятлавощото място свързано с местността Щутград е Ситовският надпис.

7 ужасни тайни, скрити в стените на Ватиканските архиви

Какво представлява Ситовският надпис

Той се намира в близост до Щутград. Това е неразчетен надпис на непозната писменост за нас. Има различни хипотези, че е на тракийска, гетска, келстка писменост, но за момента не е разчетен. Състои се от руническа знаци, които е трудно да бъдат квалифициране в точно определена писменост.

Самият надпис е издълбан върху скала, но върху нейна специално загладена част, която го е консервирал през вековете. Освен тези знаци, има рисунка и на Богинята Майка и на пясъчен часовник.Освен това е имало и знаци на квачка с пиленца и змия, които са били разрушени през годините. За съжаление, не можем да разчетем всички символи и какво послание са се опитвали древните траки(най-вероятно) да предадат на следващите поколения.

Защо е важно да знаем за Щутград

Тази крепост(част от местността), както и скалните светилища Белинташ и Караджов камък много често стават обект на иманяри през последните години. По този начин ние сами не се грижим за опазването на нашето културно-историческо наследство.

Най-малкият плаж в света ще ви изненада, там няма море СНИМКИ

Друга причина е , че през последните няколко години, мястото се превръща в център на хората с езотерични вярвания, които волно или неволно също оказват своето влияние върху тази местност.

На много места в момента се представя като “врата към Космоса” и така нататък – начин по който едва ли искаме да популяризираме този паметник на културата. Така че надявам се , ако имате възможност, да посетите това невероятно място и да разберете повече за неговата история от местните жители.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Алпинист

Алпинист 18.08.2023 17:56

Не ходете горе без сериозна подготовка и екипировка.

илитерат

илитерат 19.08.2023 9:14

ЩутгарД..

Олег

Олег 19.08.2023 23:32

Всё это ложь только камни и ничего другой нет

nonono

nonono 02.09.2023 0:35

олег - иди нахуй

Тракиец

Тракиец 08.09.2023 17:21

Олег, ако за теб това са само камъни, значи нямаш грам развита сетивност. Вместо да ходиш там и нищо да не усещаш, по-добре иди на хуй, че да го усетиш.