logo

Това е един от най-затворените градове в света - никой не може да влезе в Семипалатинск, местните пък не можеха да напускат

Това е един от най-затворените градове в света - никой не може да влезе в Семипалатинск, местните пък не можеха да напускат

Над 2500 ядрени опита са правени тук по времето на СССР

До 1990 г. Семипалатинск (сега известен като Семей) е бил един от многото затворени градове на Съветския съюз. Само високопоставени служители на политбюро знаеха какво се случва в тези градове. Никой, с изключение на онези, които имат достъп, не можеше да влезе или да напусне тези райони, а тези затворени градове дори не се появяваха на картите или пътните знаци.


Когато Студената война свърши, повечето от тези затворени градове бяха премахнати и тайните, които криеха, бяха оповестени публично. Макар че повечето от тези места са били само стратегически военни обекти или стратегически минни зони, някои от тези места криеха невероятни тайни - например, затвореният град Семипалатинск.


Общо взето, в Семипалатинск са взривени над 2500 ядрени експлозии. Това се доказва от огромен брой кратери, частично пълни с вода. Това не е единственият ядрен тестов полигон на Съветския съюз, а единственият в близост до голям населен център.


Съветският съюз провеждаше тези ядрени опити, без да вземе предвид последиците за здравето на 200 000 жители на региона Семипалатинск, които не бяха евакуирани или предупреждавани по време на действителни експлозии. Местните хора скоро разбраха какво се случва и са станали свидетели на здравословни проблеми скоро след първите тестове. Честотата на раковите заболявания в района се е увеличила драстично и няколко години след първите тестове се появил тревожно голям брой деца с генетични дефекти. Хората не можеха да направят нищо, защото не им беше позволено да напускат границата на затворена градска зона.
И накрая, през 1989 г. се формира анти-ядреното движение "Невада-Семипалатинск", което принуди слабия и разпадащ се Съветски съюз да се въздържи от допълнителни ядрени опити и да затвори съоръжението. След като Казахстан придоби независимост, статутът на затворен град беше отменен.


Обектът може да е затворен и тестовете са спрени, но наследството от ядрено тестване все още е запазено. Площ от над 18 000 квадратни километра е силно замърсена и около 1,5 милиона души са диагностицирани със здравословни проблеми, които могат пряко или косвено да се свържат с ядрените опити.


Дори днес хората продължават да живеят на полигона. Тъй като това е един от най-бедните региони на Казахстан, много малко хора могат да напуснат. Онези, които остават, продължават да разчитат на замърсени местни култури и вода и дори да разглобяват структури за депониране, за да получат метален скрап, който могат да продадат. Равнищата на честотата на рака са все още изключително високи, както преди десетилетия, както и левкемията, безплодието и депресията. Всяко двадесето дете се ражда с тежки вродени малформации./pochivka.blitz.bg.

Коментирай