logo

Това е истинската "Врата към ада", намира се в...

Това е истинската "Врата към ада", намира се в...

Тя гори близо до село Дервезе вече 48 години

В далечния Туркменистан се намира един от най-необикновените природни феномени в световен мащаб. Става дума за Вратата към ада. Това място с чудновато име прилича на същински портал към друго измерение. Вратата към ада представлява огромна дупка, която гори непрестанно вече 48 години. Кратерът е широк около 70 м, дълбок около 30 м и гори близо до село Дервезе, в северната част на страната. 

Вратата към ада се отваря през 1971 г., когато съветските учени копаят в региона, в търсене на полезни изкопаеми. При един от опитите работниците откриват пещера, пълна с природен газ. 

Тези острови се продават на цената на софийска боксониера

При сондажа земята поддава, срутва се и се отваря огромна Притеснени от възможността новообразувалият се кратер да доведе до изпускането на отровни газове, учените и работниците решават да изгорят наличното количество. Според техните изчисления газовете е трябвало да горят не повече от няколко дни. Близо 50 години по-късно обаче пожарът е все още активен и няма никакви признаци да угасне скоро. 

Пламъците от горящия кратер обагрят в златни нюанси прозорците и стените на къщите в местното село, в което живеят 350 души. 

От 2009 г. насам мястото е посетено от над 50 хил. туристи, а в заобикалящата го област има удобна и широка къмпинг зона, от която могат да се възползват посетителите. Мястото със сигурност си заслужава, ако си падате по по-необичайни и малко известни места.

Но не само заради него си струва да посетите Туркменистан. 

Ето и някои от най-странните забрани и задължения в Туркменистан, въведени от президента Сапармурат Ниязов, който създава култ около личността си:
Задължил своите министри да взимат участие в 36-километров пробег за здраве.

В знак на безграничната обич към отдавна починалата си майка Гурбансолтан Ниязов преименувал хляба и сега той се нарича "Гурбансолтан-едже".

Истината за най-красивото нетленно тяло, положено в кристален ковчег във Франция

Обявил извън закона всички инфекциозни заболявания, в това число холерата и СПИН-а, като забранил да бъдат споменавани по какъвто и да е бил повод.
Закрил балета, операта, цирка и Националния ансамбъл за народни танци. "Аз не разбирам балета. За какво ми е той? Не бива да се възпитават туркмените в любов към балета, като той не е в кръвта им", отбелязал Ниязов.

Обявил за невалидни всички дипломи от чужди висши учебни заведения, получени през последните 10 г. Наредил да се изработи най-голямата в света обувка като символ на гигантските крачки, с които се движи напред нацията. Махнал имената на улиците в столицата Ашхабад и ги номерирал.
Заповядал в Ашхабад да се направи огромен дворец на брака "Дворец на щастието".


Издал томове със стихове, в които се нарича "новият дух на туркмените" и техен спасител. Издал указ през 2002 г., според който всеки гражданин, който навърши 62 г., има право на свободен ден и на пари, с които да си купи жертвен овен.Казал, че водата от планинските реки трябва да се използва само за пиене. Забранил в колите да се пуска касетофон.

Забранил на младите да си пускат дълги коси, бради и мустаци. Учредил министерство на справедливостта, към което са зачислени и нотариусите, адвокатите и криминалистите. Забранил златните зъби: "Гордея се, че всичките ми зъби са бели. В Туркменистан бяха на мода златните коронки, когато живеехме лошо".
Подчинил държавната автоинспекция на министерството на обраната.

Подписал нов закон, според който напълно се прекратява изплащането на пенсии за инвалиди, бивши колхозници и други категории възрастни хора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай