logo

Това е най-щастливата страна в света - пуснаха си телевизия през 1999 г. и все още нямат нито един светофар

Това е най-щастливата страна в света - пуснаха си телевизия през 1999 г. и все още нямат нито един светофар

Само 3,3%  от населението на Бутан заявяват, че "не са много щастливи"

Неголямата страна Бутан е забутана някъде до склоновете на Тибет. Нейното устройство, ценности и живот като цяло са много интересни и не приличат на никоя друга страна по света. Така например почти всички местни жители носят национална носия, която се нарича кхо.


Практически там всички са вегетарианци: убиването на животни в страната е просто забранено. Тук няма престъпление, глад и хората живеят в радост. Бутанците са гостоприемни, отворени, грижат се за своята култура и са съхранени от съвременния свят. Химически торове не могат да се внасят в страната, така че всички продукти, които растат на тази земя, да са екосъобразни.


1. Единствената държава, в която има Министерство на щастието
И това всъщност не е шега. Дори в Конституцията на Бутан има клауза, че правителството е посветено на щастието на всеки гражданин и има "Комисия за всеобщото популярно щастие", която се ръководи от министър-председателя. Освен това, въпросът "Щастлив ли си?" се задава по време на преброяването. И знаете ли как местните хора са отговорили на това по време на последното препитване на населението? 45,2% от жителите са казали "много щастливи", 51,6% - "щастливи", а около 3,3% заявяват, че "те не са много щастливи".

Островът - призрак, който преди беше най-гъстонаселеното място на Земята


Бутан се отличава от всички останали от факта, че те нямат концепцията за брутен вътрешен продукт, която е приета в световен мащаб. Вместо това, през 1972 г. тогавашният действащ крал въвежда още една мярка за качеството на живота - брутното национално щастие. И както разбирате, начело тук изобщо не е материалното богатство, а моралните и духовни ценности. Така че Бутан може да се нарече най-щастливата страна.

 


2. Най-добрата страна за просветление


В Бутан, не изсичат горите, те ги засаждат. И въпреки малката площ (38,5 хиляди квадратни километра), страната все още е слабо проучена и не е усвоена от хората, така че има огромни защитени територии с невероятна флора и фауна.


Тя е и единствената страна, за официална религия се счита тантричният будизъм, той е обявен за "духовно наследство". Така че това е най-доброто място за медитация и просветление. Вярно е, туристите тук не са особено облагодетелствани: за да посетите страната, е необходимо да потвърдите своята финансова стабилност. И това не е малка сума: трябва да похарчите поне 250 долара на ден. Така правителството се опитва да запази начина на живот на страната и уникалната култура.


3. Някои други интересни факти за Бутан


Факт номер 1. Бутан - последната страна на планетата, която вдигна забраната за телевизията. Това се случи през 1999 година.

Факт номер 2. Марихуаната в Бутан расте като храст, и дълго време се използвала само за храна за животни. Фактът, че това е наркотик, стана широко известен в страната, когато бе вдигната забраната за телевизията.

Приказна гледка! Това розово езеро изглежда като нарисувано, но е съвсем истинско

Факт номер 3. Много сгради в Бутан имат изобразен фалос. И това не са драсканици на хулигани, това е символ на плодородието и късмет.


Освен това в страната има дори един манастир "Чими Лаханг", в който има няколко изкуствени фалоса. Храмът е основан в чест на Лама Друка Кунли, който проповядва необичаен будизъм: обичал е жени, вино и рисувал фалуси по къщите, за да отблъска злите духове. Жените, които искат да имат деца, отиват в "Чими Лаханг", а абатът ги удря по главата с изкуствената реликва, благославяйки ги да заченат.


Факт  номер 4. В Кралство Бутан е забранено пушенето на обществени места още от 17-ти век, а през 2004 г. е въведена забрана за продажба на тютюн. Можете да се получи значителна глоба за пушене, с изключение на туристите и дипломатите. Вярно е, че има черен пазар на тютюн.

Факт номер 5. В Бутан, има един воеобразен вид погребален обред: хората не са погребани, не крематират, а ... биват аставяни за храна на дивите животни или птици.

Факт номер 6. Приятелят  Юл - това е начинът, по който бутанците наричат своята страна. Това означава "земя на змея гръмовержец".

Факт номер 7. Равнището на престъпност в Бутан е много ниско, в селските райони местните не заключват вратите през нощта.

Факт номер 8. Образованието и медицинската помощ в страната са напълно безплатни.

Факт номер 9. Средната възраст на Бутан е 23 години, а една трета от населението дори не е навършило 14 години.

Факт номер 10. Тимфу е може би последната столица на Азия, където няма нито един светофар.

Всъщност светлините се опитаха да се инсталират тук, но поради възражения на местните жители, те бяха отстранени и контрольорите на трафика се върнаха по пътищата.

Факт номер 11. Има специални хранителни навици в Бутан: трябва да откажете, когато ви се предлага храна. Но след второто и третото подканяне, можете да приемете.

Факт номер 12. В Бутан е забранено използването на пластмасови торбички от 1999 г. насам.

Коментирай