logo

Това е великолепният Сямън - несъстоялият се Хонгконг

Това е великолепният Сямън - несъстоялият се Хонгконг

В "малкото" китайско градче днес живеят само 4 милиона

От всички китайски градове, които посетих в Китай, ми хареса само един - Сямън, пристанищен град, разположен точно срещу Тайван. 

Как Руанда стана една от най-чистите страни в света

Всички останали, включително Пекин, Шанхай, Шенжен, Гуилин, Нанинг, Сиан и други - бяха уморителни и предизвикаха желанието да се махна на втория ден, пише българин, който наскоро се е завърнал от обиколка в Китай. 


И не исках да напускам Сямън.  Когато се разхождах по неговите улици, нямаше странно усещане, че вече съм бил тук. 

Най-негостоприемното място на Земята - само тук няма никакъв живот

Градът има изключително необичайно местоположение на почти кръгъл остров на километър от китайското крайбрежие. Обърнете внимание на другите два острова вдясно от Сямън: това е Кимен, който е контролиран от Тайван, където всъщност отидох с ферибот по-късно вечерта на същия ден. Да, престоят ми в града беше кратък.


Долетяхме тук с полет на Xiamen Airlines от Гуилин, взехме автобус до центъра.


Хотелът на моята спътница беше резервиран дълбоко в стария град. Решихме да направим така: ще я заведа до хотела, за да се уверя, че всичко е наред, след което ще оставя нещата си там и ще излезем да ме придружи до пристанището.


В Китай има много малко места, където са се запазили сградите от края на 19 - началото на 20 век, но тук виждате истинския Китай във вида, в който е бил преди пристигането на комунистите.


Сямън е известен и с островчето Гулан, където са запазени викториански сгради от 19 век. Втори Хонконг е можело да се появи на този остров и всичко вървяло към това. Факт е, че когато Китай загубил Опиумните войни през 1842 г., европейците се заселили в района, уверени, че Сямън и Гулан ще станат вечен аванпост на европейската цивилизация в Китай. Резиденции, консулства, болници, църкви активно се изграждали там. Но тогава дошла японската окупация, а след това маоисткият Китай и за европейския период настъпи неизбежния край.


За съжаление нямах време да посетя островите. Фериботите минават там на всеки 15-20 минути, но освен липсата на време, не харесвах алчността на местните власти. Те за всяко нещо дерат пари, а и съвсем не малко. Те напълно са блокирали по-голямата част от острова и взимат пари за влизане, да се изкачите на хълма и да си направят панорамна снимка - плати (60 юана = 10 долара), да минете през градския парк - плати (30 юана = 5 долара) и т.н. Реших, че пътуването до острова ще струва около 20 долара и махнах с ръка. 


Но да се върнем към Сямън. Като цяло това е малък колониален град по китайските стандарти. Как мислите, колко хора живеят тук? Така че отговарям на въпроса - тук живеят повече от 4 милиона жители. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай