Твърде късно: 4 забележителности, които никога повече няма да видим СНИМКИ

Твърде късно: 4 забележителности, които никога повече няма да видим СНИМКИ

Нашият свят е много крехък - всичко може да се промени в един момент поради пляскане на крило на пеперуда или нездравословен апетит към прилепите

Нашият свят е много крехък: всичко може да се промени в един момент поради пляскане на крило на пеперуда или нездравословен апетит към прилепите. Ето защо предлагаме да не отлагаме живота за по-късно, а да улавяте всеки момент за пътувания и открития.

Въпреки че това няма да може да се върне при нас, например, тези безценни паметници на културата и природата, които вече са загубени завинаги за човечеството. Да си спомним?

Долина Бамиян, Афганистан

На по-малко от 200 км от Кабул, столицата на Афганистан, се намира долината Бамиян. Някога тук са се извисявали два гиганта - гигантски статуи на Буда, които са били част от комплекса на будистките манастири.

Забравете за Малдивите! Тези 5 руски плажа са също толкова луксозни, но много по-евтини СНИМКИ

Първото споменаване на тези места датира от 6 век след Христа.

За съжаление днес почти нищо не е останало от предишното си величие: през 2001 г. статуите са унищожени от талибаните (движението на талибаните е признато за терористична организация в Русия), които ги смятат за езически идоли.

Каменна арка в Агадир

Едно от най-живописните места на брега на Атлантическия океан в Мароко е каменната арка на плажа Легцир. Беше.

Тук, за разлика от много други случаи, не е имало човешко участие. През 2016 г., поради постоянните морски течения, това природно чудо се срина, оставяйки зад себе си само планина от отломки.

 

Руският град със страшна история, в който никой не иска да живее СНИМКИ

 

Ледникът Чакалтая в Боливия

Ледникът Чакалтая е романтично наречен „Изпарен гигант“ - и наистина е така. Майката природа е прекарала 18 хиляди години, за да го създаде. Но глобалното затопляне достатъчно бързо унищожи всички усилия на планетата.

През 80-те години ледникът Чакалтая започва да се топи бързо, намалявайки с почти 80% в началото на 21 век. Учените очакваха, че единственият ски курорт в Боливия ще се затвори напълно едва през 2016 г., но това се случи много по-рано - още през 2009 г. от ледника нямаше и следа.

Палмира в Сирия

Може би най-шумното престъпление срещу историята и културата е унищожаването на легендарната Палмира в Сирия. Този град е един от най-богатите градове от късната античност, разположен между Дамаск и Ефрат, е основан от царя на Митани Кирта I през 1500 г. пр. н.е.

През май 2015 г. бойци на ИДИЛ превзеха Палмира, ограбиха и унищожиха много паметници на великия древен град. А през януари 2017 г., след повторното залавяне, беше взривена и централната част на амфитеатъра.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Куртизан

Куртизан 27.07.2021 12:52

Дреме би на кура за нек'ви си световни извращения! Да си ебът мамата!

Ново 20!

Ново 20! 27.07.2021 12:53

В БГ колко богатства се окрадоха, а ние да ревем за на хората глупостите! Да им сера в устата!

Бай Ставри ТАЕН АГЕНТ 007

Бай Ставри ТАЕН АГЕНТ 007 27.07.2021 12:54

Блиц да ми лапат лайняните, космясали и мухлясали мъде!

arkadii gaidar

arkadii gaidar 27.07.2021 13:17

Защо мъжката путка Боризов ходи навсякъде без маска и все още не е арестуван?