logo

В най-секретния град на Русия има и метро

В най-секретния град на Русия има и метро

В него обаче се влиза само с пропуск

Мнозина са чували за това място, въпреки че по съветско време за града са знаели само представители на властите, свързани със специални служби или самите местни жители. Тогава селището нямало собствен адрес: за изпращане на писмо те посочвали само пощенска табела с номер.

Сега всички знаят за тайния преди това град, но не всеки може да влезе на територията му. Що за място е това? Отговорът ще намерите по-нататък, но първо, малко предистория.


1. През 1950 г. Сталин подписва тайна резолюция на Министерския съвет на СССР, според която започва изграждането на Комбинат No 815, комплекс за производство на оръжеен плутоний. Заводът е построен от затворници.

Чужденците са шокирани от тези ежедневни навици на испанците

2. Към 1954 г. около строителната площадка на секретния завод, получил името Железногорск, в частна кореспонденция се появява град, записан като Красноярск-26.

3. От 1958 г. в минно-химическия завод е пусната железопътна линия, която минава точно през скалата. Пътят е построен нито повече, нито по-малко смащаба на московското метро. Този сибирски район има свой аналог на истинско метро със станции, пълноценни фоайета и платформа. Можете да станете пътник на уникалния влак само със специален пропуск.

4. Самият Железногорск е бил планиран и построен като образцово селище: голямо количество зеленина, широки алеи, магазини с такъв асортимент от стоки, на които жителите на близкия Красноярск биха му завидели.

Знаете ли кои всъщност са най-големите градове в света

Сега в Железногорск живеят 102 хиляди души. Малко хора вече могат да бъдат задържани тук чрез специални стоки в магазините: младите хора все още обаче не бързат да напуснат града. Причината е проста: от съветските времена тук са останали удобни условия за работа и живот, включително добри заплати от Росатом.

Едва ли Железногорск ще промени статута си на затворен град в близко бъдеще. В момента това е едно от най-големите затворени административно-териториални образувания (ZATO) в цяла Русия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай