Веднъж в живота: Откриха непокътната гробница от времето на Рамзес II в Израел

Веднъж в живота: Откриха непокътната гробница от времето на Рамзес II в Израел

Гробницата е открита случайно на 13 септември в Националния парк Палмахим, южно от Тел Авив, когато машина за изкопни работи се натъква на парче камък, което се оказа покривът й

В Израел случайно е открита "уникална" непокътната гробница на възраст около 3300 години.

Погребалната пещера, датираща от времето на египетския фараон Рамзес Втори, съдържа десетки древни артефакти - керамични съдове, някои от които боядисани в червено, а други съдържащи кости, бронзови предмети, върхове на стрели и копия. 

Трагедия на популярен курорт: Тийнейджър отпи глътка коктейл и почина


Гробницата е открита случайно на 13 септември в Националния парк Палмахим, южно от Тел Авив, когато машина за изкопни работи се натъква на парче камък, което се оказа покривът й.

Във видео, публикувано от израелската Служба за антики, изумени археолози показват десетки керамични съдове с различни форми и размери, датиращи от времето на египетския фараон, починал през 1213 г. пр.н.е.
 

"Пещерата, открита по време на строителни работи, е достъпна за първи път, откакто е запечатана по времето на Рамзес Втори", казват от службата.

Учените са се спуснали в това "изумително пространство, което сякаш е застинало във времето", натъквайки се на изсечена пещера с квадратна форма и централна опорна колона.


На пода ѝ са намерени десетки непокътнати керамични и бронзови артефакти, запазили се така, както са били подредени по време на древната погребалната церемония.

Блогърка назова най-добрите стоки, които да купим от Турция"Тези съдове представляват погребални дарове, предназначени да придружават починалия с вярата, че ще му служат в задгробния живот", допълват от службата.

В единия ъгъл на погребалната камера е открит поне един относително непокътнат скелет, отбелязва Франс прес.

Археолозите описват находката като "откритие, което се случва веднъж в живота, сравнявайки преживяването с това да се "намираш на снимачната площадка на филм за Индиана Джоунс". 
 

По думите на учените пещерата може да даде пълна представа за погребалните обичаи през късната бронзова епоха.
Произходът на керамиката - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа, Яфа - свидетелства и за "интензивна търговска дейност по крайбрежието.

Коментирай

Озирис

Озирис 20.09.2022 16:29

Виждаме,че има съдове,но защо са легнали на пода?Кой пък ще ги нахвърли така небрежно?Затова нещо ми казва,че това не са истинските снимки.А и всичко е заснето на лента,на диск и др.Това са като снимките от Марс.Има уж нещо,но се крие истината.

Клеопатра

Клеопатра 21.09.2022 10:15

Озирис, сега остава да обясниш защо фалшификаторите са толкова тъпи, че даже ти си ги разконспирирал

ех Клеопара тя на дядо

ех Клеопара тя на дядо 21.09.2022 12:20

Mиче, а ти що не ни отвориш, защо всичко е рзхвъряно по пода? Защо коато храната в делвите е неоходима за пътуването до отвъдното? Или ядрения реактор а Фарона е избухнал и всеки скърбящ е хвърлял подаръците на бегом да не го удари повече радиция.....