logo

Вижте какво да (не) правите в ОАЕ - полезно е за здравето и живота

Вижте какво да (не) правите в ОАЕ - полезно е за здравето и живота

Когато посещавате някоя чужда страна, е важно да знаете нейните обичаи. Така ще избегнете недоразумения, ще се насладите на пътуването и ще общувате с местните жители, без да обиждате никого. Културата на Обединените арабски емирства е различна от западната и има моменти, които посетителите трябва да запомнят. 

Поздрави 

Местните хора са известни с гостоприемството си. Емирствата са много приятелски настроени и приветливи хора. Срещайки се с приятели, те, като правило, в допълнение към целувките и прегръдките използват доста дълги поздрави и произнасят похвала на Бога. Само мъжете правят това. Когато става въпрос за жени, те не трябва да се ръкуват с тях, освен ако жената не подаде ръка първа и със сигурност трябва да се избягват целувки и прегръдки.

Посещения у дома

Местните жители винаги се радват на гости и като поздрав със сигурност ще ви сервират кафе и фурми. Ще бъде любезно да се вземе кафето и, след като го изпиете, разклатете чашата, за да демонстрирате колко ви е харесало. 
Отказване на закуски и кафе може да изглежда обидно. Влизайки в къщата, важно е да свалите обувките си и да оцените поднесената храна. Гостите трябва да се ръкуват с домакина при пристигане и заминаване от дома.

Рамадан 

Този свещен месец от ислямския календар е изключително важен за ОАЕ и мюсюлманската култура. По време на празника, мюсюлманите постят от изгрев до залез. Гостите на страната трябва да знаят, че не можете да пиете, ядете, пушите или дъвчете на обществени места. Освен това е обидно за постещите и е забранено от местните закони.

Език на тялото

Има някои малки неща, които трябва да знаете, когато общувате с емиратци, защото с небрежен жест тук можете да си създадете враг. Например, трябва да се изправите учтиво, ако някой влезе в стаята, с изключение от слугите. Храната никога не трябва да се предлага с лявата ръка, а публичните прояви на любов са обидни и забранени от закона.

Облекло

Да, наистина в Япония работят толкова много, че заспиват по улиците (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако туристите не са на място, където им се предлага да опитат национална носия (например на сафари), то тогава носенето им от западни мъже се счита за неуважително. И жените не трябва да се обличат предизвикателно.


Семейни Връзки

Семейството се смята за един от най-важните фактори в исляма. Местните жители са изключително близки с членовете на семейството си, включително баби и дядовци, чичовци, братовчеди и други роднини. Те живеят един до друг, споделяйки една и съща къща, или поне са съседи. Тези връзки са изключително силни и е важно да се уважават семействата на местните жители. 

Храна 

Емиратската храна е вкусна, а гостите на страната със сигурност трябва да се поглезят с местната кухня. Местните обичат да ядат и често изговарят възхвала на Бога преди и след хранене. Такива деликатеси като фурми и камилско мляко са често срещани. Алкохол не се консумира тук, а когато вечеряте с местните хора, е по-добре да изберете място, където алкохол не се сервира. Никога не предлагайте свинско месо, тъй като религията го забранява. 

Емиратските жени

Уганда примамва туристи с пищни сексуални жени

Това, което е често срещано в западната култура, е обидно за местните жени. При никакви обстоятелства не могат да бъдат снимани. Неприлично е да гледаш жени в национални носии. Въпреки че туристите могат да направят това от любопитство, това трябва да се избягва. Физическият контакт с жените е форма на неуважение, а флиртуването е осъдително.

Поведение в обществото

Има няколко публични действия, които не са добре дошли тук и дори са преследвани. Тъй като местните не пият, пиянството тук не се насърчава и полицията може дори да арестува за това. Общественото изразяване на любов се счита за неуважително към културата на емирствата.Също така трябва да се вземе предвид, че не можете да снимате военни, жени и правителствени агенции.

Танци и музика

На тези обичаи можете да се наслаждавате. Местните танци и музиката са много забавни и вълнуващи, а туристите ги обичат. Те могат да се видят и чуят на сафарита или по време на национални празници (например 2 декември). Музиката на ОАЕ датира от ерата на бедуините и се изпълнява от овчари и професионалисти, както и от гмуркачи за перли.

Религия

Разходка в Плака – квартала на боговете (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това е важна част от обичаите и културата на ОАЕ, а посетителите трябва да вземат това предвид. Източникът на много местни традиции е ислямът. Когато посещавате джамии, трябва да се обличате по подходящ начин, да не ядете по време на пост, да наблюдавате времето на молитвата и да проявявате уважение към религията. Пътуването до ОАЕ е добра възможност да научите повече за ислямските обичаи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай