logo

Водопадът Мърчисън – оглушителното сърце на великия Нил

Водопадът Мърчисън – оглушителното сърце на великия Нил

Огромната водна маса, която се промушва между скалите, създава непрекъснат грохот, а земята постоянно се тресе

Водопадът Мърчисън, известен още като Кабалега, се намира на река Нил между езерата Киога и Алберт в Уганда. Той се е образувал, когато цялата река Нил, която е широка между 100 и 120 метра преди спускането, е принудена да мине през тесен скален процеп, широк едва 7 метра.

Така се е получил един от най-мощните водопади в Африка, през който текат над 300 кубични метра вода в секунда. Огромната водна маса, която се промушва между скалите, създава непрекъснат грохот, а земята постоянно се тресе.

На това вълшебно място е бил най-големият водопад в света, ето какво е останало СНИМКИ

Мъглата, която се образува около водопада, спомага за поддържането на богата растителност целогодишно.

Мърчисън е част от серия водопади по Бели Нил (Виктория Нил). Самият той е със скромна височина – около 43 метра, но е най-впечатляващият от всички тях. Той образува централната част на Национален парл водопад Мърчисън, който заема 3840 км площ.

На мястото всъщност има два паралелни водопада. Точно преди да стигне до отвеса, Нил се разделя на две части. Южното разклонение е на водопада Мърчисън, а северното – на водопада Ухуру, който има много по-малко вода, съобщава Amusing Planet.

Смята се, че водопадите са открити за пръв път през 61 г. сл. Хр., когато император Нерон изпраща група легионери да търсят извора на Нил. Някои историци смятат, че римляните никога не се стигали до водопадите заради изключително трудния маршрут, а всъщност са заседнали в блатата на Суд на около 800 км на юг.

Първите съвременни европейци, достигнали Мърчисън, били Самуел и Флорънс Бейкър, които го кръстили на президента на Кралското географско дружество сър Родерик Мърчисън.

Всички се дивят на Ниагарския водопад, но малцина знаят зловещата му тайна

След 70-те години на 20-и век името на водопада е сменено на Кабалега от тогавашния президент на Уганда в чест на бившия владетел на страната Кабалега от Буньоро. Това име, обаче, не става популярно, и се връща старото име на водопада.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай