logo

Волтера – домът на първата вещица в историята и на цели три цивилизации

Волтера – домът на първата вещица в историята и на цели три цивилизации

Някои хора и днес се кълнат, че в събота вечер могат да чуят смразяващи писъци, необясним шепот и непоносима миризма на сяра

Волтера – археологическо съкровище в италианската провинция Пиза, често стои в сянката други известни исторически забележителности. Красивото село, обаче, датира още от етруския период и има много впечатляващи римски останки и средновековни сгради.

То е известно и от една популярна трилогия като най-защитеното от вампирски атаки място в света.

Изумителни СНИМКИ показват какво има на тока на Италианския ботуш

За първи път Волтера е заселена през 8 в. пр. Хр., когато е представлявала укрепление на хълма. Първите известни обитатели на това селище са етруските. То се превърнало във важен градски център – един от най-важните в Етруската лига, известно тогава като Велатри, пише Ancient Origins.

Римляните завладели региона през 3 в. пр. Хр. и градът, който те наричали Волатерае, станал муниципиум и постепенно се романизирал, въпреки че в началото гражданите му се считали за римски граждани без право да гласуват. Градът продължил да просперира благодарение на влиянието на местната фамилия на Цециниите, поддържана от няколко римски владетели, сред които Цезар и Октавиан.

Няколко члена на клана на Цециниите служели като консули, което обяснява как градът се е издигнал до статута на „колония Аугуста“ – най-високият за един римски град.

След упадъка на Римската империя той бил управляван от остготите, Източната Римска империя, Ломбардия и франките. Когато империята на франките се разпаднала, Волтера станал независим град. Гражданите му успели да задържат независимостта си от съседите в продължение на много години. Накрая, обаче, бил завладян от Флоренция през 16-и век и попаднал под контрола на мощната династия на Медичите, които натрупали богатството си от търговия лихварство.

През 17-и век градът бил в период на упадък. По ирония на съдбата вероятно точно тази епоха помогнала за запазването на много важни сгради.

Като повечето исторически места, Волтера се свързва с много митове и легенди за магии и вещерство, идващи от неговото етруско наследство. Първата в историята вещица – Арадия, живяла тук. Тя била пратена от богинята Диана да учи хората на вещерство.

Големият кръгъл камък, водещ към града, също се свързва с вещици, които се събирали на Скалата Мандринга през Средновековието. Някои хора и днес се кълнат, че в събота вечер могат да чуят смразяващи писъци, необясним шепот и непоносима миризма на сяра.

От 19-и век насам са правени много археологически разкопки и пез 20-и век Волтера се превръща в популярна туристическа дестинация. Забележителното в този град на склона на хълма е, че пази останките на цели три цивилизации. Сред етруските руини се намират стените на града от 4-и век пр. Хр., макар и променяни през годините. „Порта Ал‘Арко“ – портата в стената, е била променена от римляните през 1 в. пр. Хр. Издигнатата арка е издълбана от огромни правоъгълни каменни блокове с три мистериозни глави, които гледат над преминаващите. Смята се, че те изобразяват етруски или римски богове.

В района са открити много етруски гробове и някои от тях се виждат наоколо. Въпреки че римляните усилено строили града наново, по-голямата част от техния град лежи под средновековното селише. Най-важният паметник от този период е театърът, който е подобен на тезои в Гърция. Построен е върхъ хълм и е влязал в очертанията на градските стени през Средновековието.

Сред другите средновековни забележителности в града е Палацо деи Приори – площад със средновековни сгради и градската зала от 13-и век. Всяка събота сутрин тук все още се прави пазар.

Катедралата на Волтера от 13-и век е разширявана след земетресение. Католическата сграда има много важни религиозни стенописи от епохата на Ренесанса.

Това е "Онзи град", чието име дори местните не смеят да произнасят

Крепостта на Медичите е построена на най-високата точка с изглед към града. Въпреки името ѝ, тя е от преди ерата на управлението на Медичите и представлява две крепости, съединени със стени.

Красивото село Волтера се намира в живописната област Тоскана, на еднакво разстояние от Пиза и Флоренция. Има обществен транспорт до там. Много от забележителностите са безплатни. Може да се закупи и билет, който осигурява достъп до всички атракции, с изключение на крепостта, която сега е затвор.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай