logo

Защо над този свещен бял храм не летят птици и самолети

Защо над този свещен бял храм не летят птици и самолети

Около него витаят мистерии, които противоречат на научната логика

Храмът Джаганатх е едно от четирите свети места за поклонение Чар Дхам в Индия. Той е свещен и заема специално място в сърцата на вярващите индуисти.

Намиращият се в град Пури храм е построен през 12-и век при управлението на Анантаварман Чодаганга Дева. Той е популярен с фестивала Ратха Ятра и е посещаван от стотици хиляди вярващи всяка година.

Основното божество на храма е Джаганатх, който се счита за прераждане на бог Вишну. Храмът има тайнствена аура, която трябва да се види на живо.

Около него витаят мистерии, които противоречат на научната логика, съобщава india.com.

Вижте някои от най-интригуващите и необясними факти около това древно място за поклонение.

Саквала Чакрая - древната карта, разкриваща тайните на вселената

1. Обикновено нещата се движат по посока на вятъра. В храма Джаганатх е обратното. Знамето, сложено на върха на храма, по някаква странна причина винаги се вее обратно на вятъра.

2. На върха на храма има чакра. Тя тежи един тон и е висока 6 метра. Тя е разположена така, че независимо къде в Пури се намирате, тя винаги гледа към вас. Това може да е някаква инженерна мистерия, но тя все още не е разгадана.

3. Мястото около Джаганатх никога не е било обявявано за зона, забранена за полети. И все пак по някаква странна причина нито птици, нито самолети прелитат над храма. Някои приписват това на божествени сили.

4. Независимо от броя на вярващите, посещаващи храма, количеството на даровете прасадам остава едно и също през цялата година и никога няма недостиг или излишък.

5. За готвенето на прасадам се използват 7 гърнета, които се слагат едно върху друго. Интересното за тази техника е, че без значение какви са съставките на ястията в гърнетата, храната в най-горното гърне винаги е сготвена първа.

Според вярващите, бог Джаганатх е пренасян от Гаруда Дев – краля на птиците в индуистката митология. Той е божествен орел, който служи като превозно средство на бог Вишну. Джаганатх се счита за преродилия се Вишну и Гаруда носи неговия храм.

И понеже самият крал на птиците закриля храма, птиците се страхуват да прелитат над него. Това е обяснението на вярващите.

Изоставената Пилешка църква – едно от най-странните места на планетата

Учените считат, че тъй като храмът се намира в Пури – крайбрежен район, ветровете са изключително силни и пречат на птиците да летят на голяма височина. Височината на храма Джаганатх е около 300 метра, съобщава opoyi.com.

Самолетите не летят над него, защото Пури не се намира на техния път. Основната причина за това е наличието на нилчакра – чакра, съдържаща метал, на върха на храма. Предполага се, че той блокира комуникациите на самолетите и прави летенето там опасно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Kaна Дамаджанова

Kaна Дамаджанова 12.09.2021 17:31

Всяка религия има невероятни неща за който няма никакви обяснения. Това доказва че са съществували висши раси над хората. Дори са имали техника за която хората не са и сънували.