logo

Живот като в приказките или колко получават пенсионерите в Саудитска Арабия

Живот като в приказките или колко получават пенсионерите в Саудитска Арабия

За Саудитска Арабия днес вече има много информация, но почти нищо не е известно какви са условията за пенсионерите там. И то в страната, където нефтът е всичко. 

Например, да започнем с пенсионната възраст. За разлика от България, в Саудитска Арабия тя не се увеличава, а... намалява.

Как изглеждат саудитските млади жени без хиджаб (СНИМКИ)

Последното съкращаване на годините за пенсиониране е било миналата година - от 62 на 60 години и за мъжете, и за жените. 

Интересното е, че там право на пенсия може да получите не само при достигане на необходимата възраст, но и при наличието на осигуровки не по-малко от 60 месеца подред непосредствено преди достигането на пенсионна възраст. 

Размерът на пенсия зависи от стажа - колкото е по-голям, толкова е по-голяма пенсията. Взима се предвид заплатата от последната месторабота. 

Например при 40-годишен стаж пенсията възлиза на 100% от последната заплата. 
Освен това, при излизане в пенсия в Саудитска Арабия се изплаща и добавка, която често е доста прилична сума. Тя се изчислява по формулата 11% от последната заплата, умножена по броя на изработените от пенсионера месеци.

Например, ако някой е имал 30 години стаж, а последната заплата е била 1600 долара, то пенсионерът ще получи 63, 3 хиляди долара. Някои получават и 150 хиляди долара - при по-високо платените длъжности. 

Определена е и минимална пенсия, която възлиза на 3 хиляди реала, което се равнява на 800 долара.

Ето с какво ще ви нахранят на борда на Саудитските авиолинии (СНИМКИ)

Такива пари получават предимно пенсионерите, които са били на по-ниско платена работа или пък с малък трудов стаж.

Повечето от тези хора след излизане в пенсия работят нещо допълнително като търговци, в сверата на услугите или пък си устройват собствено стопанство.

Максималната пенсия в Саудитска Арабия е изчислена на база заплатата на министър  и е 16 хиляди долара.

Там е определен и минимален срок на стаж за излизане в пенсия - 25 години, размерът й е 75% от заплатата, за всяка допълнителна година се добавя по 1%.
Тези, които излизат в инвалидна пенсия, получават заплата в размер 80% от последната им заплата./pochivka.blitz.bg. 
 

Коментирай