logo

7 неща, които да не правите в Египет, за да не се озовете в затвора

7 неща, които да не правите в Египет, за да не се озовете в затвора

Въпреки че ходим там на почивки и екскурзии, важно е да не губим своята бдителност и да бъдем отговорни

В курортите в Египет често си затварят очите за дребните провинения на чужденците. Затова е много лесно да се отпуснете да направите нещо, за което местните власти ще бъдат принудени да ви накажат.

Въпреки че ходим там на почивки и екскурзии, важно е да не губим своята бдителност и да бъдем отговорни. Вижте какво не бива да правите в Египет, за да не си навлечете проблеми със закона.

1. В страната е забранено снимането на военна, полицейска и бойна техника, както и стратегически обекти с военно значение. Дори случайно в снимката ви да попадне административна сграда или хеликоптер и властите разберат за това, те ще ви помолят да я изтриете. При по-сериозни ситуации туристът може да бъде глобен или арестуван, но това се случва рядко. Ще се наложи да се върнете вкъщи без впечатляващи снимки на Суецкия канал и Асуанския язовир – те са сред обектите, забранени за снимане.

2. За негативни изказвания за политическия режим и въобще за страната, а също и за обида на действащата власт и президента, могат да ви арестуват. Не трябва да говорите по чувствителни теми не само на улицата ив хотела, но и в социалните мрежи. Случва се такива коментари да попаднат на вниманието на египетската полиция.

3. В Египет пиенето на алкохол и пребиваването на обществени места под въздействието на алкохол е криминално престъпление. В хотелите този закон не се прилага, но по улиците на Хургада и Шарм-ел-Шейх не можете да се разхождате видимо пияни. Туристът няма да бъде хвърлен в затвора за това, но със сигурност ще бъде глобен и подложен на обществено порицание.

Местните хора смятат, че това правило е много остаряло и е престанало да се прилага в началото на века, но е хубаво да сте предупредени.

4. Забранено е изнасянето на корали и часто от корали, черупки и други морски дарове, както и фрагменти от забележителности, дори и незначителни камъчета. Нарушителите ги заплашва голяма глоба и забрана за влизане в страната за няколко години.

5. В Египет има строги наказания за неприлично поведение в музеите. Псуването на публично място е абсолютно неприемливо. Много местни жители от курортните райони разбират нецензурните изрази на английски и руски и могат да се оплачат от прекалено разгорещените туристи в полицията.

Това важи особено за обидчивите търговци, с които много туристи влизат в ожесточени пазарлъци.

6. Туристите могат да бъдат глобени за повреждане на корали и изхвърляне на боклук в морето. През последните години властите в курортите се заеха сериозни с този въпрос и разработиха тежки наказания срещу нарушителите.

7. За незаконно влизане и непристойни действия на територията на археологически обекти и разкопки се налага непосилна глоба или лишаване от свобода за минимум един месец. Понятието „непристойни действия“ включва поведение, което шокира околните: думи, жестове, действия, външен вид. Като цяло де по-добре да се държите спокойно и да не тревожите местните хора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Вандал

Вандал 18.11.2021 18:46

Пиши "САМО ЛОКО СФ", и давай да бегаме!