logo

"Burning man" - фестивалът, на който всичко е разрешено, забранено е само да си скучен

"Burning man" - фестивалът, на който всичко е разрешено, забранено е само да си скучен

По време на провеждането му пустинята Black Rock се превръща в оживен град

Фестивалът "Burning man" е ежегоден фестивал на стимпънк, който събира десетки хиляди хора, стремящи се към себеизразяване във всичките му проявления. Burning Man се провежда в пустинята Black Rock, Невада, САЩ. По време на мероприятието безжизнената пустиня се превръща в истински град, наречен Black Rock City, който живее според законите на Невада, контролира се от полицията и дори има собствени медицински заведения.

Годината на началото на първия фестивал се счита за 1986 г., тогава компания приятели, състояща се от 20 души, първо изгорила дървена статуя, символизираща човек. По това време на един от малките плажове в Сан Франциско се провело обикновено парти на приятели.


Още през 1987 г. броят на желаещите да се присъединят към изгарянето на дървената статуя нараства в пъти, достигайки 80 души, но властите на Сан Франциско забраняват провеждането на мероприятия в града. За да не смущава никого, младият фестивал Burning Man бива преместен в пустинята Black Rock. В следващите години броят на участниците във фестивала се увеличил два пъти и младите организатори и идеологически вдъхновители Лари Харви и Джон Лоу сериозно се заели с промоцията му.

За Коледа в Прага

През 2019 г. той събра над 71 000 фенове, дошли тук от цял свят, за да получат несравнимо преживяване на радикална самоизразяване и самодостатъчност (два от десетте принципа на фестивала). На фестивала човек получава усещането, че влизаш в света на „Лудия Макс“ с неговите пост-апокалиптични машини и странно облечени герои. Между другото, всеки участник във фестивала е отговорен за собствения си живот, носейки със себе си генератори на електричество, храна, вода, различни мебели и т.н.


В допълнение към самостоятелността, участниците във фестивала се стремят да създадат ново общество и нови принципи на взаимодействие в него. Дарение, социални усилия във всичко и декомодификация (съществуване в общество, в което те отказват обичайната пазарна икономика) са още 3 от 10-те принципа на фестивала. В действителност е обичайно да споделяте всичко в Burning Man, можете лесно да намерите хладилници с безплатни напитки, закуски и хот-дози, ще ви масажират безплатно.


Единственото нещо, което не е добре дошло на фестивала, е да бъдете просто наблюдател, всеки посетител трябва да допринесе за създаването на атмосферата. „Радикално включване, участие тук и сега“ са следващите три принципа, които характеризират поведението на фестивала.


Има още два принципа на фестивала „Burning man“, които са много важни: отговорността и призивът „не оставяй следи“. Целият боклук, цялата пластмаса, всякаква храна и дори вода след измиване се вземат със себе си. Между организаторите и властите на Невада е сключено споразумение, според което след провеждането му територията на Black Rock трябва да остане в първоначалния си вид.

Държавите, в които Големият брат ви диша във врата на всяка крачка

Специално за това, след изгарянето на статуята на седмия ден, се организира почистването на следващия. И след това до октомври остава специална група от хора, които тичат през целия фестивал, на една ръка разстояние един до друг, търсейки най-малкия боклук, който може да остане след масата хора, дори малка искрица от костюм или копче се счита за боклук. Дрес-кодът зависи от самите участници, вие имате право да се държите както искате, основното е да не нарушавате принципите на фестивала и да не причинявате дискомфорт на другите.


Годишният фестивал започва в нощта на последния понеделник на август в 00:01 с мащабен фойерверк, продължава 8 дни и завършва с изгарянето на самата статуя на човек, разположена на централния площад. За всяка година се избира собствена тема, според която участниците създават костюми и мутантни коли през цялата година.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай