Егейският остров на Апокалипсиса

Егейският остров на Апокалипсиса

Мястото било използвано като място за изгнание по времето на римляните заради своята отдалеченост и стръмни скали, които го правели недостъпно

Остров Патмос в Егейско море е най-известен с това, че там Йоан Богослов е получил прозренията си за книгата „Откровение“ от Новия завет и там е написана и самата книга.

В древногръцката митология Патмос е бил познат като подводен остров. Богинята Артемида често посещавала континенталната част, идвайки от Патмос и минавайки по брега, в дворец, наречен Кария. Там тя се срещала с богинята на Луната Селена, която хвърляла светлината си върху морето и показвала потъналия остров Патмос.

Красивите гръцки острови, на които туристите не ходят

Красотата на острова убедила Артемида да му позволи да се покаже на повърхността. С помощта на брат си Аполон Артемида убедила Зевс да вдъхне живот на Патмос.

Жителите на острова го нарекли Литоис като доказателство за почитта си към богинята Артемида, която се казвала също и Литоида, защото била дъщеря на Лито, съобщава „Грийк Рипортър“.

В наши дни Патмос вече е популярен като „Егейският Ерусалим“ или „Островът на Апокалипсиса“, защото там Свети Йоан Богослов е написал своето „Откровение“, след като мястото станало негово убежище през 1 век сл. Хр.

Йоан бил заточен на Патмос от император Домициан. Островът бил използван като място за изгнание по времето на римляните заради своята отдалеченост и стръмни скали, които го правели недостъпен.

Книгата „Откровение“ е написана през 95 г. сл. Хр. в Пещерата на Апокалипсиса, където Свети Йоан чул гласа на Господ, който му говорел. По-късно пещерата е превърната в място за поклонение и все още е отворена за посетители, които най-често са християни, тръгнали на поклонение.

Освен религиозно преживяване, Патмос предлага на туристите разнообразие от културни традиции, очарователни селца и природна красота. Това е едно прекрасна и неповторима дестинация, отворена за всеки, който иска да усти нейната мистична аура.

Забележителности на Патмос

Манастир „Свети Йоан“

Построеният през 1088 г. манастир „Свети Йоан“ (Агиос Йоанис Теологос), се намира на върха на хълма над Хора и е най-важният религиозен и културен център на острова. Вижда се от всяка част на Патмос.

Сградите, които образуват манастира, са от различни епохи. Той има 99 килии и 10 параклиса, както и библиотека с 890 ръчно написани сборника и 13 000 документа за историята на мястото.

Пещерата на Апокалипсиса

Свети Йоан, за когото в Библията се твърди, че бил любимият ученик на Исус Христос, превърнал тази пещера в свой дом след заточението му от император Домициан. По-късно тя станала мястото, на което той получил своето голямо откровение, което издиктувал на последователя си Прохор.

Това е последната книга от Библията - Книгата за Апокалипсиса (в превод – „разкриване“, откровение“).

В наши дни един монах седи на камъка пред пещерата на Свето Йоан и обяснява на туристите историята на Апокалипсиса и как е написана книгата.

Манастир „Зудохос Пиги“

С име, означаващо „животворен извор“, този манастир е основан от монаха Партениос Пагкостас по времето на патриарх Тимотей Втори.

Метохът „Зудохос Пиги“, разположен югозападно от главния манастир, е построен през 1607 г. Към момента го обитават 15 монахини, които прекарват дните си в молитви и шиенето на гоблени-шедьоври.

Духовно училище

Основано през 1713 г., духовното училище на Патмос се намира близо до Пещерата на Апокалипсиса. Наричано е още общонародно училище и създаването му било най-важното събитие на Патмос през 18-и век.

Селища

Село Скала

Разположено в средата на острова, Скала е най-голямото селище и основно пристанище на Патмос. Това прекрасно място е построено около малкото пристанище и е търговски център на Патмос.

В Скала има няколко интересни забележителности: църквата „Панагия Кумана“, останките от древния акропол и църквата от 17-и век „Агия Параскеви от Кавос“.

Хора

Хора е столицата на Патмос и се намира в неговата централна южна част, на няколко километра от Скала. Това традиционно селище е построено през 12-и век около манастира „Свети Йоан Богослов“.

Хора процъфтява между 16 и 17 век. Тогава богатите семейства и капитаните на кораби построили там красиви къщи и имения.

Плажове

Кампос

Плажът Кампос предлага чудесни таверни с морска храна и възможности за водни спортове. Този очарователен залив се намира в северната част на острова.

Псили Амос

Плажът Псили Амос (в превод – „ситен пясък“) е достъпен само по вода. Живописното заливче има мек златен пясък и чиста вода, а многобройните тамарискови дървета осигуряват приятна сянка.

Вагия

Вагия е каменен плаж, обграден от хвърлящи сянка дървета, който предлага възможност за тих и спокоен отдих за плажуващите. Твърди се, че там са най-студените води на Патмос. Намира се на 11 км югоизточно от Скала.

Защо на гръцките острови къщите са боядисани в тези два цвята

Ламби

Този плаж е покрит с необичайни разноцветни камъчета. Името „Ламби“ означава „сияние“ и е получено заради отражението на слънцето в красивите камъни и кристалните води на залива.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

FireBG

FireBG 30.08.2021 11:00

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/