logo

Фазелис се счита за най-старият град в Турция

Фазелис се счита за най-старият град в Турция

Тук пясъкът е фин и местните хора също обичат да релаксират

Това място се счита за най-старият град в Турция. Наред с такива градове като Урфа, Измир, Кония, Пергам. И се намира в курортна зона - недалеч от Кемер.

Става дума за построения около 693 г. пр. н. е. от пришълци от остров Родос турски град Фазелис. Някога градът е бил основен морски център с три пристанища. Тук царували гърци, перси, ликийци, римляни и дори араби.

 

Сред останките от руините на града стъпалата на театъра са добре запазени, тук и сега можете да спрете и да си починете на сянка, представяйки си играта на древните майстори на трагикомедията.

Можете да видите и останките на античен акведукт.

Какво ме вбесява в Тунис и подобните арабски страни

Както и и много други каменни артефакти.

Сега това място се посещава от туристи, не само заради забележителните руини.

На 24 януари 2019 г. в района на Кемер-Кумлука мина мощно торнадо. Древният Фазелис също бил засегнат. Дърветата били изкоренени. Сега по пътя към руините на града много от останалите борове се преброяват и номерират. И районът прилича на строителна площадка.

Има красив пясъчен плаж, където в сянката на борова гора местните жители организират уютни семейни пикници и събирания. Възхитете се на красивия морски залив и прекрасната гледка към планината Тахтали.

Хотелска стая за 1 долар – има уловка и тя е перверзна ВИДЕО

Входът към водата в началото е малко каменист, а след това чисто пясъчен склон. Толкова е плитко, че след няколко десетки метра, се оказвате само до кръста във вода!

Моето семейство и аз също решихме да съчетаем приятното с полезното и посетихме това прекрасно място: запознахме се с древността и се насладихме на морето. За щастие, достъпът до тук не е толкова труден.

Входът обаче на територията на Фазелис е платен. Разходите, очевидно, зависят от сезона: от 10 до 36 турски лири (от около 1 до 3 $) на възрастен. За деца не трябва да се плаща.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай