logo

Фотопроект събира най-естествените плажни снимки

Фотопроект събира най-естествените плажни снимки

Според Тадао Церн, когато хората не позират, снимките стават съвсем различни

Актуална през лятото, темата за плажните снимки е доста поомръзнала в статии и в социалните мрежи. Ваканционерите споделят своите безкрайни снимки на фона на пясък, море и палми.

Сякаш целта на почивката им не е релакс, а конкуренция в броя на снимките.
Замисляли ли сте се за факта, че всички тези снимки са предимно инсценирани? Камерата несъмнено ще улови и предаде добро настроение, вдъхновено от слънчев ден, но зад това ще има старателна работа както на фотографа, така и на позирането.

Водолази показаха Земята такава, каквато никога не сте я виждали ВИДЕО

Когато момиче прави селфи, хвалейки се за поредното си пътуване до Бали, тя мисли най-малко за красотата на Бали и през цялото време се фокусира върху това как е излязла на снимката. Или, например, вземете семейна двойка, която със сигурност ще трябва да събере всички деца в кадъра, да хване усмивките им и да направи десетки снимки и след това да избере една добра.

Цялата тази изкуственост много уморила един младеж от Вилнюс, на име Тадао Церн. Архитект по образование, запален по фотографията, реши да коригира ситуацията. Един ден той се опита да направи снимки на хора - реални, а не инсценирани.


За тази цел Церн започна да прекарва много време на плажа, избирайки добър кадър. В обектива му влизаха само спящи хора, които със сигурност не можеха да позират, след като видят камерата.

Това е Пицунда - занемарената гордост на Абхазия

Впоследствие, след като получи множество отлични кадри, максимално предавайки наистина комфортното състояние на човек по време на почивка на плажа, Тадао разработи специален проект, който той нарече „зона на комфорт“. Този проект, който събра най-естествените снимки на плажа, по-късно гостува на фотоизложби няколко пъти.

За да получи снимки от най-добрия ъгъл, младежът използвал камера, фиксирана на дълга конзола. По този начин тойможело да не се доближава твърде много до спящите хора и в същото време да получи най-доброто осветление без сянка.

Няколко пъти Тадао Церн изпадал в неудобни ситуации, когато хората забелязвали камерата и му задавали въпроси за това какво прави. Креативният фотограф отговарял, че просто се занимава с фотография на природата.

Първата снимка, която го вдъхнови да продължи творческия експеримент, беше моментна снимка на две почиващи дами. Тадао признава, че това е любимата му снимка.

Всички хора на снимките на Церн са запечатани в естественото си състояние и обстановка. Никой от тях в този момент не иска да бъде по-добър, отколкото е в действителност. Никой не се опитва да скрие недостатъците и да преувеличи достойнството си.

Привидно непривлекателните фотографии имат голямо послание към хората. Фактът, че на плажа, по време на свободното си време, човек може наистина да се отпусне и да бъде себе си. Би било чудесно, ако на почивка хората спрат да бъдат зависими от мнението на някой друг, спрат да се срамуват от физическите си увреждания и просто знаят как да се насладят на светлото небе, топъл пясък и синьото море. Без патос, без да сравнявате банския си този на някой друг, без неподходящ грим, а просто, естествено. Това би била истинска ваканция!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай