Голяма тревога за уникални наши плажове

Голяма тревога за уникални наши плажове

Най-страшно е до Шабла, където стотици палатки и каравани са разположени нерегламентирано на плажа на шабленското село Крапец

Жалка картинка, породена от мръсотия на диваци къмпингари, разкриват по родните плажове.

Опитите на еколози и зелени депутати да превърнат голяма част от плажовете в "природосъобразни" обаче означават едно - те ще продължат да се превръщат в места за безплатно диво къмпингуване на българи и чужденци, пише сайтът Еко новини.

И на трите плажа, които бяха обект на законодателни промени, Корал, Карадере и Иракли, от десетилетия всяко лято живеят хиляди българи, румънци, чехи, унгарци, сърби и македонци.

А вие знаете ли? Ето кой красив морски град е носил името Анхиало СНИМКИ

Там, директно върху дюните, които са обект на защита, са паркирани стотици кемпери, каравани и коли. Други са пък са разпънали палатки и огромни шатри. Общото между групите, е че тоалетните са дупки, изкопани на плажа или в гората зад него, оградени с чаршаф и четири кола. Гората пък се сече вандалски за скари и барбекюта. Положението е отчайващо.

Плажовете Вромос, Корал, Карадере, Паша дере, Шкорпиловци, Галата и Иракли са превърнати в огромни катуни, в които не се спазват никакви санитарни изисквания и норми. Всичко се унищожава.

Най-страшно е до Шабла, където стотици палатки и каравани са разположени нерегламентирано на плажа на шабленското село Крапец.

Особено притеснително е, че с геометрична прогресия се увеличават чужденците. Източногерманците, чехи и поляци си спомниха колко е хубаво по Черноморието. Те разбраха, че могат безконтролно и безплатно да стоят с месеци на брега на Черно море.

Култов плаж край Варна с нова придобивка за туристи

Администрацията - областни управители и министерства, са абдикирали от проблема. Няма и полиция, няма и санкции.

Популизмът на няколко депутати, които имат лични мотиви, свързани с Корал, Карадере и Иракли, ще струва милиони на засегнатите общини. Още по-страшна обаче ще е загубата на биоразнообразието, която е безвъзвратна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

Коментирай