logo

Лекари от СЗО предупредиха: В Тайланд дебне смъртоносна болест!

Лекари от СЗО предупредиха: В Тайланд дебне смъртоносна болест!

В страната има епидемия от денга, вече са умрели 90 души

Лекари от Световната здравна организация предупредиха, че в Тайланд започва да се разпространява болестта денга. От началото на годината там вече са умрели над 90 души. 

Преносители на епидемията са комарите. 

На път в чужбина: не използвайте пластмасови опаковки и не ходете с джапанки, защото…

Здравните специалисти съветват, че е по-добре да отложите пътуването си до тази екзотична страна, освен, ако не сте се подготвили с профилактични лекарства. 

"Единственият съвет, който можем да дадем, ако вече сте там - затваряйте през нощта балконите и прозорците. По-добре не излизайте нощно време на разходки, тъй като именно тогава започват да хапят комарите", уточняват специалистите - епидемиолози. 

Ако все пак сте се заразили, има различни начини за лечение, което обикновено трае от седмица до няколко месеца. 

Ето и какви опасни болести могат да пренесат комарите, докато сте в чужбина:

Висцерална лайшманиоза

С невъоръжено око човек едва ли би могъл да разпознае тези малки пясъчни мухи. Наричат се флеботоми, но са по-познати като папатаци. Могат лесно да се объркат с комари и са изключително опасни, защото са преносители на инфекциозната болест висцерална лайшманиоза. Срещат се предимно в южните страни - около Средиземноморието и тропиците, но напоследък се забелязват и в Германия.

Преносители на болестта са само оплодените кръвосмучещи женски, мъжките не представляват опасност. Съществуват около 30 разновидности на паразита, но само десет от тях водят до заболяване при хората.

Вирусна треска Синдбис

Някои видове нощни комари са преносители на патогена на така наречената треска Синдбис. Вирусът е характерен основно за африканските региони, но учените успяват да го идентифицират и в някои европейски държави.

Топ 5 на най-мистериозните вируси, заплашващи да изличат човечеството от лицето на земята

При заразяване с болестта първите симптоми са подобни на тези при грипни състояния, като в някои случаи температурата на тялото може да надхвърли 40 градуса. По-нататък са характерни оплаквания, свързани с възпаление и подуване на ставите - главно на ръцете, пръстите и глезените, по които могат да се появят и обриви.

Жълта треска

Тигровият комар, както и някои други негови “събратя”, са причинители на заболяването жълта треска, позната още като “американска чума”. Опасността да се заразите с вируса съществува в 34 африкански държави и 13 страни от Южна и Централна Америка.

Учените разграничават три начина за предаване на болестта. В джунглите и тропическите гори е по-вероятно хората да бъдат инфектирани случайно - там маймуните са основният разпространител на вируса.

Ако някой бъде заразен, може без да иска да отнесе патогена в градска среда. Така се осъществява вторият начин на пренасяне на инфекцията - в гъстонаселените региони вирусът се предава от човек на човек и поради тази причина е известен още като причинител на “градска жълта треска”.

Треска Денга

Тигровите комари са преносители и на вирусната треска Денга. В своята родина Тайланд тигровите комари причиняват много здравословни проблеми на хората. Освен това вирусът е разпространен и в по-голямата част от Югоизточна Азия - от Афганистан до Северна Австралия, в южните части на Африка, както и в Централна и Южна Америка и някои южни щати на САЩ. При инфектиране симптомите варират от мускулни и ставни болки до главоболие и температура. Имунитет срещу Денга не се изгражда, затова едно повторно заразяване и преболедуване може да доведе до по-тежки последици.

Треска Зика

Тигровият комар е отговорен и за следващото заболяване - вируса Зика. Разпространява се в тропическите райони на Африка, в Южна и Централна Америка, както и във Флорида и Тексас. Някои области в Югоизточна Азия, сред които Тайланд, Виетнам и Филипините, също са засегнати.

Загадъчен вирус убива един след друг туристи по екзотичните острови (СНИМКИ)

Инфектирането с вируса често пъти остава незабелязано, тъй като не всеки проявява характерните симптоми - едва 1 от всеки 5 души. Болестта протича предимно с обрив, конюнктивит, болки в ставите и висока температура. Опасност съществува най-вече за бременни жени в първата третина от бременността, тъй като вирусът може да доведе до трайни тежки мозъчно-черепни увреждания на плода. Учените все още работят върху разработването на ваксина.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай