logo

Мачовци от чужбина пръскат пачки по нашите курорти

Мачовци от чужбина пръскат пачки по нашите курорти

От данните става ясно, че чужденците предпочитат по-луксозните хотели с 4 и 5 звезди

Повече от половината от чуждите туристи, които са посетили страната ни през летните месеци на миналата година и са отседнали в хотел, са представители на мъжкия пол.

Това става ясно от данни на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Според тях 52,7 на сто от чужденците са мъже, а дамите са 47,3 на сто.

Вадете портфейлите! Ето колко струва сянката по Българското Черноморие

За сравнение българските туристи, които са ползвали като услуга настаняване, съотношението между мъжете и жените е по-малко от процент, съобщава "Телеграф". 

Настаняване

От данните става ясно, че чужденците предпочитат по-луксозните хотели с 4 и 5 звезди. Над 70 на сто от тях са отседнали в места за настаняване от висок клас. Около 18 на сто пък са склонили да пренощуват в хотели с 3 звезди.

Българските туристи пък са по-непретенциозни като около 60 на сто от хората, които са използвали настаняване, са отседнали в хотели между 1 и 3 звезди.

Възраст

Повече от половината от чужденците са младежи и такива в активна възраст до 44 години.

Посетителите от чужбина над 60 години са едва 9,6 на сто от всички. Близо двойно повече са чуждите туристи деца - до 16 години, които са ползвали хотелско настаняване, спрямо българчетата, които са 9,6 на сто.

През тази година към края на юни чужденците, които са ползвали хотели, са около 350 000, а българите са над половин милион, става ясно още от данните на ЕСТИ.

Посрещнахме 4 пъти повече руснаци

Въпреки войната и ограниченията има огромен ръст на руските туристи у нас, съобщи министърът по туризма в оставка Христо Проданов, цитиран от БГНЕС.

Мрачна легенда за Змийския остров разкрива защо е останал безлюден

„Общо за януари-май 2022 г. са отчетени 33 584 посещения на руски туристи с нощувка в място за настаняване, собствен имот и др. Увеличението на броя на руските туристи, посетили България, за първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период на 2021 г. е 3,9 пъти“, съобщи Проданов.

Въпреки липсата на преки полети между Русия и България руските граждани, включително туристите, пътуват до българските морски курорти с прекачване, основно през Истанбул и Ереван.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Истината

Истината 29.07.2022 7:03

Приморско е най посещавания курорт през юли. Това се очаква и през август. Резервациите са фул. Това е истината. Другото е завист.

Морски

Морски 30.07.2022 9:13

И в Балчик е пълно

марги

марги 30.07.2022 13:48

От векове не съм ходила на море...но и не бих! Снимката с настърчисалите блокове и хотели покрай плажа, като оживен градски булевард...не, не е за мен!

Панагюреца

Панагюреца 01.08.2022 9:14

Лъжа,по българското Черноморие само ядове и някой друг инфаркт да си докараш. Народа е по Турция и Гърция ,защо ли.!!!!??????

Мария Стойкова

Мария Стойкова 02.08.2022 7:45

Писна ми от хора които плюят нашето черноморие.ами като не ви харесва отивайте другаде,не е нужно да правите пропаганда сравнявайки други курорти с нашия курорт.