Морето в Испания вече няма да е същото! Милиони туристи ще плачат

Морето в Испания вече няма да е същото! Милиони туристи ще плачат

Известно е, че едни от най-предпочитаните места за алкохолен туризъм са островите Палма де Майорка и Ибиса

Известно е, че едни от най-предпочитаните места за алкохолен туризъм не само в Испания, но и в цяла Европа, са островите Палма де Майорка и Ибиса.

Всяко лято милиони туристи се стичат в Магалуф, Арена де Палма, Сант Антони и т.н, за да се насладят на плажовете, но също така да купонясват като за последно.

Разюзданите партита са обилно поляти с алкохол, баровете са претъпкани, улиците са пълни с падащи и повръщащи хора, туристи скачат от балконите на хотелите – въобще картинка, която има конкуренция само в родния Слънчев бряг.

Защо испанците живеят дълго и щастливо

Всичко това, обаче, може да приключи още това лято.

Регионалното правителство на Балеарските острови одобри закон, който ще сложи край на „алкохолния туризъм“.

Новите регулации целят да спрат обиколките по баровете, партитата 2 в 1, „щастливия час“ и безплатните напитки, които обикновено се предлагат в нашумелите курорти, пише „Ел Паис“.

Ще бъде обявено за незаконно рекламирането или продажбата на такива „събития“ на туристите.

Освен това се забранява продажбата на алкохол в магазините, които работят през нощта. Сега те ще трбява да затварят между 21.30 и 8 ч.

Ограниченията ще се прилагат само за най-известните алкохолни дестинации – Магалуф, Аренал де Палма, Сант Антони де Портмани.

Според официалното съобщение от регионалното правителство, „това е първият закон в Европа, който ограничава рекламата и продажбата на алкохол в установени туристически зони“.

Говорител на балеарското правителство потвърди, че промените ще има голямо отражение извън Испания.

На прицел на закона е и т.нар. балконинг – скачането на пияни туристи от хотелските стаи или опитите им да се приземят в басейн от голяма височина.

Глупавата „мода“ е коствала живота на много чуждестранни туристи, почиващи в Испания. Според новия закон, хотелите трябва да гонят всеки гост, хванат да прави „балконинг“. За това нарушение законът важи за целия регион.

„Ще се счита за сериозно нарушение и за двете страни – и за този, който го прави, и за този, който го разрешава“, се казва в закона.

Регионалният министър на туризма Яго Негеруела казва, че законът е положителна стъпка напред. „Търсим модел на устойчив туризъм и искаме да подобрим връзките между туристите и местните хора“, казва той.

Регулациите забраняват алкохолните турове, организирани и рекламирани от курортите, за да се намалят пиянските изстъпления в Палма де майорка и Ибиса. Въпреки че на туристите няма да им е забранено сами да ходят в кръчми, те няма да могат да си купуват алкохол както преди от магазини през нощта, нито ще им се предлага безплатен алкохол или други подобни промоции.

Ще има и установена цена на алкохола, което ще спре всякакви дуги оферти по заведенията.

Законът засяга и парти корабчетата, които канят гостите на пътувания, придружени с много алкохол. Според новите правила, тези фирми няма да могат да се рекламират в Магалуф, Аренал де Палма и Сант Антони де Портмани, нито ще могат да качват клиенти от там.

Местната власт спира издаването на нови лицензи за алкохол на парти корабчетата.

Коомпаниите могат да бъдат глобени между 1000 и 600 000 евро или да бъдат затворени за до 3 години, ако нарушат новия закон.

Шест хотела с огромна площ, от които няма да ви се иска да си тръгнете

Въпреки че той е в сила само за трите курорта, Негеруела е готов да разшири обхвата му и в други райони.

Над 13 млн. чуждестранни туристи посещават Балеарските острови всяка година.

 Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки! 

Коментирай