Най-подходящите плажове за почивка с малчугани

Пясъчната ивица трябва да има обслужващ персонал, оборудване и услуги за деца, както и заведения за хранене

https://pochivka.blitz.bg/plaj/nai-podxodyashhite-plazove-za-pocivka-s-malcugani Pochivka.blitz.bg
Най-подходящите плажове за почивка с малчугани

Източник: Снимка: Shutterstock

Къде крайбрежията и плажните ивици са най-подходящи за деца? Отговор ни дава класацията на "Зеления флаг“, която тази година изброява 155 плажа, 147 от които са на италианското крайбрежие.

По подобие на "Синия флаг“, който сертифицира чистотата на морската вода, "Зеления флаг“ се присъжда на плажовете, подходящи за деца, а оценката е в ръцете на независими педиатри, пише bTV.

Плажът трябва да разполага с необходимото пространство между чадърите за свободна и необезпокоявана игра. Ситен пясък, спокойно, чисто и приветливо море, в което водата не става веднага прекалено дълбока и е възможно най-безопасна за къпане – това са другата част от изискванията.

Голяма опасност дебне в басейните, най-застрашени са...

И още – пясъчната ивица трябва да има обслужващ персонал, оборудване и услуги за деца, както и заведения за хранене. Не бива да се забравя и за забавленията за малките.

Всичко изброено е сред характеристиките, които правят един морски курорт подходящ за деца, а за 2024 г. класацията определя 155 плажа за подходящи, ако човек ще е с децата си през ваканцията.

Абруцо в Италия е "най-зеленият“ регион, с най-голяма гъстота на зелени знамена – по едно на всеки 12 км. Следват Емилия-Романя по едно на всеки 13 км и Марке с по едно на всеки 14 км.

В абсолютни цифри обаче Калабрия е регионът победител – на първо място с общо 20 плажа със зелени знамена. На второ място е Сицилия с 18, а на трето – Сардиния с 16. В подножието на почетната стълбичка са Марке и Пулия с 13, а на пето място са Абруцо и Тоскана с 11.

Европейските плажове със зелени флагове в Испания са четири. Удобен за родителите с деца е и плажът в румънския град Констанца. В Африка тези плажове са два – в Танзания и в Тунис.

В изготвянето на класацията участват 2949 педиатри – както италиански, така и чуждестранни.

Итало Фарнетани – педиатърът, създател на инициативата, разказва, че специалистите са работили на доброволни начала, без възнаграждение, печалба или спонсори.

Най-добрите места за море в Гърция с деца

Детските лекари, които са част от екипа считат, че това е тяхно професионално задължение, а медицинското становище е изготвено въз основа на познанията им за реалните нужди на непълнолетните по отношение на растежа, здравето, телесното и психо-афективното развитие.

Въпреки, че Италия има прекрасни планински курорти с отлични условия за туризъм с деца, морето и плажовете си остават предпочитана дестинация за много семейства в летните горещини.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай