logo

Нещо невиждано ще изникне край Бургас

Нещо невиждано ще изникне край Бургас

Ще бъде обновена и развита инфраструктурата на рибарското селище

Община Бургас започва изпълнението на проекти в рибарското селище. Това съобщи кметът Димитър Николов. Ще бъде изградена етнографска експозиция, пресъздаваща рибарския бит и занаяти.

Ще бъде обновена и развита инфраструктурата на рибарското селище. Общината ще закупи и корабче за туристически пътувания. Така всеки един гост на Бургас ще може да се потопи в уникалната атмосфера на селището. 

Ще се изгради и покрита лодкостоянка - отдавна очаквана придобивка от бургаските рибари.

Планираните дейности включват инвестиции, свързани с изграждането на етнографски комплекс, проучване за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, свързано с рибарството в Бургаския залив.

„Българското Червено море“ – най-голямото безплатно СПА на открито у нас СНИМКИ

Ще бъдат изградени три малки дървени постройки с експозиционни функции. В тях ще има постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот.

Предвиден е и дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел.

Между постройките ще бъдат разположени различни експонати от рибарския бит.

Бургас го закъса за туристи - каква е причината?

"С инвестициите в „Ченгене скеле“, имаме амбицията рибарското селище да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това се съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района.

Най-много регистрирани рибари в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно желание Община Бургас подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с хората от общността", допълва кметът Димитър Николов.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Гешо Опегето

Гешо Опегето 30.04.2020 22:22

Тоя бургаския кмет не го познавам лично,но много ми прилича на Ген.Мутафчийски.Все едно му е по-малкото братче .Готов е на всичко за 5мин.медийна изява.

КОКО

КОКО 01.05.2020 12:51

И ОЩЕ ЩЕ ГО ЗАКЪСА, С ТАЗИ ПОЛИТИКА НА КРАЖБИ

Рррр

Рррр 02.05.2020 6:11

Каква туристическа дестинация? Там е такава мизерия! Прилича повече на гето, не на рибарско селище! И от кой рибар може да си купиш прясна, току-що уловена риба???