logo

Отровното море на Калифорния, в което се крие истинско съкровище

Отровното море на Калифорния, в което се крие истинско съкровище

Някога то било прочут курорт, в който отсядали звезди като Франк Синатра и музикантите от Бийч Бойс

Това езеро е мъртво - отровно е, защото е силно замърсено. Но под мътната повърхност се крие огромно съкровище: находището на литий в калифорнийското езеро Солтън Сий може да покрие 40% от потребностите по целия свят.

"Бялото злато" на Калифорния се намира на едно призрачно място: Солтън Сий в южната част на щата. През 1950-те и 1960-те години езерото, разположено на три часа път от Лос Анджелис, беше прочут курорт, в който отсядаха звезди като Франк Синатра и музикантите от Бийч Бойс, съобщава DW

Тайнственото езеро Фундузи, от което е невъзможно да се вземе капка вода

С времето, обаче, Солтън Сий е станало отровно сметище, хотелите са се превърнали в развалини, а безработицата в този проспериращ някога регион е много висока.

Съкровището в отровното езеро

Езерото Солтън Сий е силно замърсено - предимно от селското стопанство, развивано в региона, пояснява Майкъл Коен от изследователския институт "Pacific Institute". "Във водите попада голямо съдържание на торове и езерото стана толкова солено, че за рибата в него е почти невъзможно да оцелява. От това пък намаля храната за птиците, така че и те са на изчезване", обяснява експертът.

Солтън Сий възниква в резултат от една авария през 1905 година, когато се пука водопровод, от който в продължение на две години в долината се излива вода. В момента езерото няма никакъв приток на прясна вода и тъй като водата в него се изпарява, съдържанието на сол постоянно нараства. Това води периодично до природни катастрофи: през 1999 например в прекалено солените води на езерото измряха 7,6 милиона риби.

Но под мътната сиво-кафява повърхност на водата се крие огромно съкровище от литий, което би могло да покрие 40% от потребностите по целия свят, твърдят експерти. Три фирми са готови да започнат добива на ценния метал. "Смятаме, че бихме могли да вадим по 90 000 тона на година, а в целия свят се добиват около 300 000 тона годишно", казва Джонатан Уайсгол от "Berkshire Hathaway" - една от фирмите, които добиват литий.

Най-големи количества литий се добиват в Южна Америка, следвана от Австралия и Китай. За САЩ продукцията на големи количества литий биха били от голяма полза, тъй като американците планират всеки втори автомобил, продаван през 2030 година, да бъде с електрически двигател.

Има обаче и един проблем: никой досега не е добивал литий в толкова големи размери. Това е известно и на Уайсгол, който се опитва да притъпи големите очаквания: "В лабораторни условия го постигнахме, сега трябва да покажем, че това е възможно и реално. Иска ни се да се устремим напред, но преди да тръгнем да тичаме, първо трябва да проходим".

Златна треска в Калифорния

Гладът за литий е голям, очакванията - също. Дженеръл Мотърс вече закупи дял в една от фирмите, а губернаторът на щата Калифорния Гавин Нюсъм, който има намерение да стимулира добива на суровината с данъчни облекчения в размер на 350 милиона долара, заяви: "Притежаваме нещо, което някои вече описаха като "Саудитска Арабия на лития"."

Протести срещу планирания добив на литий засега почти няма. Тъкмо обратното: ако се извършва правилно, добивът може да се превърне в "тройна печалба за Калифорния, за региона и за САЩ", смята екоактивистът Франк Руиз. А местните хора се надяват, че добивът на литий ще създаде нови работни места - и ще донесе пари, които после да се вложат включително в съживяването на мъртвото езеро Солтън Сий.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

emilio bulgareno

emilio bulgareno 27.04.2022 16:18

ма нали птиците едът рибата в езерото