logo

Пощадена от К-19 държава отвори границите си и мигом бе налазена от вируса

Пощадена от К-19 държава отвори границите си и мигом бе налазена от вируса

Властите на Кирибати наложиха локдаун от събота в опит да спрат разпространението

Остров в Тихия океан, който успя да остане свободен от COVID от началото на пандемията досега, отново отвори границите си - само за да бъде засегнат от болестта след кацането на първия международен полет, на който две трети от пътниците дадоха положителна проба.

Властите на остров Кирибати наложиха локдаун от събота в опит да спрат разпространението на коронавируса, след като се появиха още четири случая извън групата под карантина.

Полет на Fiji Airways от Фиджи до столицата на Кирибати - Южна Тарава, е първият полет, кацнал на острова от 10 месеца, след като правителството отвори отново границите.

Но от 54 пътници на борда на полета миналия петък, 36 са диагностицирани с COVID-19, което кара правителствените органи бързо да създадат карантинно съоръжение за всички пътници.

В най-щастливата страна в света има "трезви вторници", пушенето се смята за грях

Сега правителството обяви локдаун на целия остров от събота, след като служители потвърдиха, че има четири положителни случая на коронавирус извън групата на пътниците под карантина, съобщава Daily Mail.

Охранител в карантинния център е дал положителна проба във вторник и двама от близките му контакти, открити в село Бута, са поставени под карантина. Още два положителни случая бяха открити в общността в четвъртък, а впоследствие се появи и четвърти заразен.

От събота на Кирибати има полицейски час и локдаун, като хората нямат право да напускат домовете си, освен ако не е за работа или за достъп до службите за спешна помощ. Училищата също са затворени.

Всички пристигащи с полета от Фиджи са били под карантина две седмици преди заминаването си и са преминали тестовете за COVID-19, се казва в изявление на правителството на Кирибати, което предизвиква въпроси относно това как са се заразили с вируса. Всички пътници са ваксинирани.

Местните жители в Кирибати казват, че се притесняват, че вирусът вече е ударил острова. „Като родители се тревожим за децата си, защотоq за разлика от насq те са неваксинирани и нямат достъп до ваксина на острова“, казва 32-годишната Кареауа Навая, учител и баща на три деца, пред The ​​Guardian. 

Правителството на Кирибати съобщи миналия месец, че 93.4% от населението на възраст 18 и повече години има една доза от ваксина срещу COVID-19, но само 53.1% са с две. Властите призоваха хората да се ваксинират.

6 трика как да пътувате по-евтино и да спестите много пари!

Редица отдалечени острови - включително Кирибати, имат политики за "нулев COVID", като налагат забрани за пътуване. Но Андрю Престън, професор по микробна патогенеза в Университета в Бат, казва, че тези стратегиите са неустойчиви.

Този сценарий е печеливш, когато е постигнато много високо ниво на ваксинация, за да се предотврати разпространението на внесен случай, което се оказва трудно. А със способността на Омикрон да реинфектира и заразява ваксинираните, изглежда, че не е добра идея като дългосрочна политика.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

коко

коко 01.02.2022 21:12

Пощадена от К-19 държава отвори границите си и мигом бе налазена от измисления, изобщо несъществуващ и "доказван" с измислени папая-тестове за машинно масло вирус!