logo

Първата дискотека в Саудитска Арабия отваря врати, но без алкохол

Първата дискотека в Саудитска Арабия отваря врати, но без алкохол

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии

Първата дискотека в Саудитска Арабия отвори врати. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.Първата по рода си дискотека „халал“ се намира в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море.

Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.Стъпки към по-либерална страна

През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени - първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки.

20 феноменално красиви места,, където природата е надминала себе си!

Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри.

Стъпките към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Арабската верига от нощни клубове "White", която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.


Разнородни реакции

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Много се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията – а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Хоулуд Барауида, саудитски активист по правата на човека, също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми – например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя.

Най-високата сграда в света пак ще е в Дубай - 1300 метра!

"Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си", казва Барауида в интервю за DW. „Подобно нещо доскоро беше немислимо.“Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация."Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини“ (Мека и Медина). Повечето от гражданите на страната са консервативни. Ето защо развитието е бавно. Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура", казва журналистката.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай