logo

Страшни катаклизми изтриват от картата тези любими на туристите плажове

Страшни катаклизми изтриват от картата тези любими на туристите плажове

Причината за това е в повишаване на нивото на океаните, ускоряването на ерозията на почвата и мощните вълни, предизвикани от изменението на климата

Най-добрите плажове на света са под заплахата от пълно изчезване. Причината за това е в повишаване на нивото на океаните, ускоряването на ерозията на почвата и мощните вълни, предизвикани от изменението на климата, пише CNN Travel.

По данни на Калифорнийския университет в Бъркли, в близко време може да изчезне знаменитият плаж Копакабана в Рио де Жанейро. 

Серията от силни вълнения вече е разрушила някои от участъците му, в резултат на което пясъкът бил изтласкан чак до намиращите се наблизо улици. Но нещата може да станат още по-лоши. 

Смъртоносни водорасли нападнаха френски плажове

Заради повишаване нивото на световния океан плажът може просто да се окаже под водата. 

Подобна е ситуацията и с друг известен плаж - Барселонета, който е разположен в каталунскатата столица.

Както и другите седем плажа в Барселона, той е изкуствено създаден. През 2008 и 2010 година серия от силни вълнения разруши големи участъци от няколко плажа в града, включително и Барселонета. 

Ще настръхнете! 10 ужасни плажа от целия свят

Властите на града проведоха възстановителни работи, но оттогава плажът е потънал под водата почти наполовина. Нивото на водата край Барселона се вдига по-бързо от очакваното. Затова и е напълно вероятно, че в бъдеще този знаменит плаж ще изчезне. 

Под заплаха се оказва също и един от най-известните плажове на Хаваите. Според доклад на Хавайската комисия по климата, Уайкики Бийч в Хонолулу, който е много популярен сред сърфистите, може да бъде потопен през следващите 15-20 години. 

Загубата на този плаж ще е мощен удар по хавайската икономика, тъй като сърфистите носят всяка година по 2 млрд. долара в местния бюджет. 

Сред тези плажове, които могат да изчезнат в следващото десетилетие са още:

- Съферс-Парадайс в австралийския град Голд-Кост

- Оушън-Сити в американския штат Мериленд,

- Санта Моника в Лос Анджелис и Оушън-Бийч в Сан Франциско.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай