Това България ли е? Уникален разказ в Таймс от времената на соца

Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове, пише авторът на пътеписи Артър Еперон

https://pochivka.blitz.bg/plaj/tova-blgariya-li-e-unikalen-razkaz-v-tayms-ot-vremenata-na-sotsa Pochivka.blitz.bg
Това България ли е? Уникален разказ в Таймс от времената на соца

Прекрасна, невероятна, дружелюбна - така е описана България през 1966 година от знамения автор на пътеводители Артър Еперон. 
На 20 март 1966 в Ню Йорк излиза обширен материал от него, в който той описва Златни пясъци и Слънчев бряг. 

"Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели...

Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса.

Спомени от соца: Построили Слънчев бряг върху най-отблъскващото място край морето

Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата.

Ресторантите са построени с въображение. Персоналът говори английски. А храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в

Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия..."

В статията си Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:

✓печеното сирене (описано от Еперон като: бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия);

✓ миш-маша;

✓ сармите;

✓ пълнените чушки...

Ето какво пише още авторът на статията: 

"Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“...

Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа. 

Уникални ретро СНИМКИ от морските къмпинги в България преди бетона

За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището."

Британският писател Артър Еперон (Arthur Eperon, 1919 - 2000) е определян като "приятелят на пътешествениците".

През 60-те години на миналия век става редактор на раздела за пътешествия в някои от най-продаваните британски вестници. 

Използва богатия си пряк личен опит за да постигне жив, разследващо-журналистически подход при представянето на описанията в специализираните колонки за пътуване на вестниците...

Най-известни и най-продавани бестселъри стават книгите на Еперон Насъщен пътеводител на пътешественика във Франция (Traveller’s France) и Насъщен пътеводител на пътешественика из Британия (Traveller’s Britain), с които той се утвърждава като един от най-вещите наставници на пътешествениците в англо-говорещия свят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай
2 Коментара
Ани
преди 4 години

Сега да дойде и да види какъв боклук са най красивите курорти на България. Но така е когато мутрите завладеят красивото ни Черноморие.

Откажи
ха ха
преди 4 години

"Страшна" храна има във Франция !

Откажи