logo

В този европейски град можете да застанете между две блъскащи се морета (СНИМКИ/ВИДЕО)

В този европейски град можете да застанете между две блъскащи се морета (СНИМКИ/ВИДЕО)

На пръстите на едната ръка се броят местата в целия свят, където можете да застанете по средата между две бушуващи морета. Гренен, близо до град Скаген, който се намира на самия „връх“ на континентална Дания, е едно такова място.

Блъскащите се в продължение на милиони години морета Скагерак и Категат са образували дълга пясъчна ивица, станала любимо място за почитателите на природата.

Гренен, което се превежда като „клонът“, е получил името си заради дългата си и тясна форма и начина, по който се проточва от сушата, който наподобява клон на дърво. Намиращата се в Скаген - най-северния град на Дания, дълга 4 км пясъчна извита ивица представлява самия връх на Дания, както изглежда тя на картата.

Време е за плаж! Тези лазурни брегове ви очакват

Преди построяването на Белия фар на Скаген през 1747 година Гренен е било много тежко място за преминаване за моряците, тъй като те често не можели да видят плиткия риф и корабите им се озовавали на брега.

Да наблюдавате как вълните на Скагерак (което се влива в Северно море) се срещат с тези на Категат (което се влива в Балтийско море) точно под краката ви наистина е преживяване, което ще ви накара да настръхнете. Ако стъпите с всеки крак в различно море и отправите поглед към хоризонта, почти ще успеете да видите шведския град Гьотеборг. Плуването, обаче, там е забранено заради твърде силните течения. Но не се притеснявайте, в района се намират някои от най-прекрасните гледки на Дания.

Зоната около Гренен е известна с богатата си флора и фауна като някои от най-величествените морски създания плуват в тези бурни води. Тюелни се излежават мързеливо сред туристите, а много от тях забелязват делфини, малки ивичести китове и дори косатки. За да увеличите шансовете си да видите тези впечатляващи създания, носете си бинокъл.

Гренен е известен и с разнообразния си пейзаж, а учените твърдят, че релефът там все още се оформя. През изминалия век пясъчната ивица е нараснала с около километър в посока към Швеция, затова според експертите не може да се предвиди как ще изглежда мястото в бъдеще.

Скаген винаги е бил популярен град в Дания. В края на 19 и началото на 20 век той е предпочитана дестинация от хората на изкуството, особено от художниците, които отсядали в отдалечения град заради уникалните гледки и начина на живот. Те станали известни като „художниците от Скаген“ и днес над 1000 техни произведения са изложени в местния музей.

7 спиращи дъха басейна от цял свят, които могат да бъдат ваши срещу правилната пачка с пари

В наши дни Скаген привлича милиони туристи, които поемат на север за лятната си почивка сред красивата датска природа. Бели пясъчни ивици се простират на няколко километра от източната и западната страна на града. Въпреки че водите на изток са по-спокойни, плуването е безопасно на почти всички плажове от западната страна. Там има още гори, поля и дюни, които туристите могат да изследват като се присъединят към различните туристически обиколки.

Излети, езда и други дейности на открито се организират целогодишно, но разбира се най-много през пролетта и лятото.

Коментирай