logo

Защо германците са запалени по нудизма и обожават да са голи

Защо германците са запалени по нудизма и обожават да са голи

Първата германска нудистка организация е създадена през 1898-а година с идеята за поддържане на доброто здраве

На редица места в Германия нудизмът е не само допустим, но и се практикува много охотно. Той е разрешен и по балнеолечебните курорти, в сауните и в спа-центровете, както и на много плажове и езера. Известен е с абревиатурата FKK - свободна култура на тялото. Почитателите му обаче се опасяват дали и занапред ще могат да се отдават спокойно на хобито си - заради забраните за разголване на обществени места и спадащата популярност на плуването гол.

Традиция с ниво, която може и да стряска

Според Грегор Гизи, председател на партията на Европейската левица, би било жалко да се въвеждат ограничения на нудизма - "FKK има ниво", смята той. И цитира изказване на сексолог след обединението на Германия, според което "порнографската гледна точка" на западногерманците станала причина за потискане на радостта от нудизма - при положение, че този обичай е бил много по-разпространен на Изток, в някогашната ГДР, отколкото на Запад.

Отношението на британците, например, към голото тяло, е коренно различно от това на европейците от континента - "островитяните" не са свикнали с голотата и се сблъскват с нея само във връзка със сексуализираните реклами, музикалните клипове или порнографията. Затова и се случва да се смущават, ако се натъкнат на "нормална голота" в сауната или на плажа, пише DW.

"В англоезичните култури отношението на хората към техните тела е по-различно, отколкото в Германия, България, Франция или Австрия", посочва американската антроположка Анегрет Щайгер. Тя е родена в Щутгарт, но още от студентка, от 1987-а, живее в САЩ. По нейните думи: "В Съединените щати показването на голотата е скандал, но същевременно около нея се вдига огромен шум".

Разликата между "обикновената" и "сексуализираната" голота

"За мен лично бе невъобразимо да се съблека пред хора, докато през 2015-а не пристигнах с журналистическа стипендия в Берлин", разказва шотландката Рейчъл Локстън. Имала нужда от много смелост, докато се реши да "освободи" тялото си. "След като години наред не се чувствах комфортно в кожата си, или пък имах чувството, че тялото ми е ужасно или трябва да бъде прикривано, изпитах страхотно чувство, когато се оказах гола в сауната. И разбрах колко освежаващо е германското отношение към голотата."

Жегата в Германия смъкна сутиени и задръжки

Нудизмът е насочен към здравето, а не към сексуализиране на тялото

Локстън споделя, че години наред й се е налагало да се бори със своето лошо отношение към собственото й тяло, правила много диети, за да регулира теглото си. Но установила в Германия, че хората, които "дръзват" да се съблекат, са всякакви, и всички се чувстват добре. В този случай голотата няма нищо общо със сексуалността и не става дума за това да изглеждаш добре. А и както посочва левият политик Гизи: "Жена с бикини може да изглежда много по-еротично от напълно гола жена. FKK за мен е възможна противотежест на всеобщото сексуализиране в рекламата, но и в обществото като цяло".

Назад към историята

Първата германска нудистка организация е създадена през 1898-а година с идеята за поддържане на доброто здраве. И тя бързо се разпространява в околностите на Берлин, както и по бреговете на Северно и на Балтийско море. "Още тогава, в началото на миналия век, хората са бягали далеч от градовете - далеч от корсета, напред към едно свободно дишащо тяло", обяснява Анегрет Щайгер.

Натуризмът не е насочен към сексуализирането на тялото, а към здравето. И се опира на идеята не само за освобождаването на хората от срама, но и от социалното неравенство и от нездравословните условия на живот в пренаселените градове по време на започващата индустриализация. Появяват се и десетки списания и филми, посветени на темата FKK. По време на нацизма нудизмът първоначално е забранен, но скоро след това се завръща - вероятно поради култа на национал-социалистите към тялото, както предполага Щайгер. Тя изтъква, че нудизмът поне частично е възприет от идеологията на нацизма, имайки предвид излизането през 1936 на книгата на Ханс Сурен "Човекът и слънцето" и появата през 1938 на пропагандния филм на Лени Рифенщал "Олимпия".

FKK продължава да съществува и след войната, и то едновременно в двете части на Германия. Все пак в ГДР добива и допълнителна значимост, тъй като символизира и освобождението от репресивната държава.

Ще настръхнете! 10 ужасни плажа от целия свят

Оригинали и имитации

Сауните, свързани със секс-бизнеса, обаче нанасят големи щети на имиджа на нудизма. "Има такива клубове или публични домове, които се определят като FKK-сауни, но всъщност само се крият зад това понятие. При това положение се стига до злоупотреби с идеята", обяснява Анегрет Щайгер. Тя посочва също, че в случая става дума за евфемизъм, предназначен да повиши възприемането на проституцията. "При FKK и нудизма тържествува освободеното от пречки като дрехите тяло сред природата под слънчевите лъчи. Докато в сауните FKK само секс-труженичките са голи, с изключение на високите токове. Това не е идеята на FKK", изтъква антроположката.

Дали в такъв случай FKK ще може да се опази в съвременна Германия? Мнението на Грегор Гизи е следното: "Отговорността се носи от местните власти - от тях зависи да определят районите за нудизъм по плажовете и да не допускат да бъдат заблудени от инвеститорите. Същевременно е много смешно, че на посетителите в берлинските сауни им се налага да се обличат във външните басейни, за да не безпокоят туристите. FKK е израз на самочувствие и на откъсване от обществената принуда. Това е важно и трябва да се насърчава". 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай