logo

Защо на гръцките острови къщите са боядисани в тези два цвята

Защо на гръцките острови къщите са боядисани в тези два цвята

Всъщност, ако се разходите на някои други места, ще видите цветни акценти в червено, зелено и кафяво

Световноизвестни дестинации като Миконос и Санторини веднага могат да бъдат разпознати на снимки заради тяхната отличителна архитектура. Инфлуенсърите обожават да се снимат на фона на гръцките острови и техните бели къщи със сини рамки и врати.

Но защо къщите на гръцките острови са боядисани в бяло и синьо?

Много хора приемат синьото и бялото като знакови цветове за Гърция. Това са и цветовете на националното знаме. Те представляват морето и небето и олицетворяват красивото Средиземноморие.

5 по-малко известни спиращи дъха места в Гърция: Цветна архитектура, зашеметяващи гледки и уникална природа

На Цикладските острови, обаче, използването на бялото и синьото не са свързани със символиката на Гърция. Всъщност има няколко причини за наличието на тази много характерна архитектурна особеност в Гърция и повечето от тях са чисто практични, съобщава „Грийк Рипортър“.

Охлаждане през лятото

Много къщи на острови като Миконос, Парос и Наксос първоначално са построени от камък. Това било практично решение, тъй като на скалистите острови нямало много дървесина.

Но камъните обикновено са с тъмен цвят. Слънчевите лъчи, падащи върху къщите, биха били погълнати от тъмните камъни, което би направило вътрешността непоносимо гореща.

Затова местните хора започнали да боядисват камъните в бяло в опит да охладят вътрешните си пространства. Идеята проработила и вече имало по-хладни и по-удобни къщи на острова.

Как холерата се отразила на дизайна

През 1938 г. една заповед, засягаща цялата нация, ускорила разпространението на този типичен стил. По това време Гърция страдала от епидемия от холера. Тогава диктаторът Йоанис Метаксас разподедил на гражданите на страната да белосат къщите в опит за ограничение на заразата.

Днес това може да звучи странно, но къщите се белосвали с вар. Гасената вар е силен дезинфектант, а по това време нямало много други такива.

Откъде идва синьото?

Въпреки че синият е най-често използваният цвят за боядисване на врати и прозорци на Цикладските острови, той не е единственият. Всъщност, ако се разходите из другите острови, ще видите цветни акценти в червено, зелено и кафяво наред със синьото.

И все пак яркият син цвят преобладава в пейзажите на Цикладите. Защо е така?

Всичко се свежда до цената. Рибарите и другите хора, живеещи край морето, боядисвали прозорците и кепенците с каквото им е останало след боядисването на лодките. И заради веществата, нужни за дъздаването му, обикновено синята боя била най-евтина.

Синьото, използвано на гръцките острови, се прави от смес от вар и почистващ продукт, наречен „лулаки“. Това е вид синя талкова пудра, която повечето островитяни имат в домовете си. Затова и за тях било много лесно да направят синя боя.

Военната хунта прави задължителни цветовете на островите

Красивите цветове стават задължителни за островите по времето на военната хунта, което започва през 1967 г. Режимът смятал, че цветовете ще вдъхнат патриотизъм и отразяват гръцкия национализъм.

През 1974 г. е приет закон, който прави задължително боядисването в бяло и синьо на къщите на островите.

Екзотичният гръцки остров с топло море през цялата година

Въпреки че тези изисквания сега са смекчени, синьото и бялото са се превърнали в голяма атракция за туристите. Затова обитателите на островите са ги запазили. В крайна сметка това отново се прави от практична гледна точка, тъй като е добре за туризма.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Anonimus

Anonimus 13.07.2021 19:39

Лулаки - синьото е така наречената синка. Използува се и за избелване на чаршафи и светли дрехи за да изглеждат по-бяли със синкав отенък.