logo

Знаете ли кое е най-голямото естествено езеро у нас

Знаете ли кое е най-голямото естествено езеро у нас

Над него минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа

Знаете ли кое е най-голямото естествено  езеро у нас? То е част от Бургаския езерен комплекс. Дължината му е 9,6 км, ширината от 2,5 до 5 км, площта която заема е 28 км2, а дълбочината стига до 1,3 метра.

Това е Бургаското езеро.

Зловещото "кърваво езеро" край Пазарджик привлича хиляди туристи СНИМКИТо е отделено от Черно море посредством пясъчната коса Кумлука и се свързва с него чрез тесен канал. Над езерото минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България.

Много от тях са редки за Европа, а девет са рядко срещани и в световен мащаб. Тук могат да се наблюдават събрани на едно място, гнездящи нощни, малки бели и гривести чапли. Любопитно е, че езерото е разположено в града, между жилищните квартали –  Горно и Долно Езерово. Тук се намира и Екопаркът за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая". Той се простира на 700 декара.

Драконовото око - езерото, което носи мрачни легенди и неземна красота СНИМКИ

Тук може да видите птиците в естествената им среда. Дървени указателни табели насочват към интересните местенца, които да разгледате: Езерото с лилиите, Мостът на водните кончета, Скривалището на раците, езеро "Сърце".

Големи макети на птици пък показват как изглеждат обитателите на това уникално място. В рамките на екопарка има и малко стопанство, в което се отглеждат коне, патици, кокошки и други. Предлага се спортен риболов и конна езда.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Мотиката

Мотиката 15.09.2023 13:12

Новините за езерото са също като новините след Девети Септември......Национална Революция и ,,завземането,, на властта начело със човека от народа Бай Тошо.........????