logo

Британец избра Банско за ергенско парти и ето какво разказва на Острова за преживяното

Британец избра Банско за ергенско парти и ето какво разказва на Острова за преживяното

Аз – кумът, Крис – младоженецът, и петима наши приятели бяхме в най-евтиния ски курорт в Европа – Банско. Но не избрахме Пирин планина заради бирата по един паунд или заради българските езикови особености, а защото този курорт не е „като повечето ски курорти“. Това разказва пред „Сън“ британецът Джейкъб Люис за най-незабравимото ергенско парти в живота си.

„Ако посетите „повечето ски курорти“ – от настаняването до забавленията, едва ли ще усетите особена разлика на кой континент сте, камо ли в коя държава. Но Банско не е курорт по калъп, особено ако излезете извън града. Ние отседнахме на 10 минути по пътя в село Добринище“, продължава Люис.

Предаваме разказа на британеца така, както той е видял Банско през очите си.

„Някои неща не са се променили тук от десетилетия. Централното отопление още е на дърва, превити на две баби излизат в студа за дърва, струпани в дворовете на къщите им. А ние бързо се научихме да затваряме портите, тъй като улични кучета, добитък или коне често се разхождат из близките полета.

Но някои неща са се променили. Има нови минерални СПА центрове край реката, няколко хотела и един великолепен гостоприемен македонски ресторант, а в покайнините на града има прекрасна алпийска вила с 8 легла, външно джакузи, уютна камина и балкон с изглед към близката планина.

Бяхме резервирали нощувки през TripAdvisor Rentals за по-малко от 24 пануда на човек за нощ. Бяхме посрещнати от Наташа Бамфорд и съпруга ѝ Дъглас, които се бяха преместили от Великобритания в България, за да построят дома на мечтите си. След това създали алпийската вила и фирма за недвижими имоти за отдаване под наем.

Можете да стигнете до някои писти от Добринище, но най-добре е да се спазарите за евтин курс с такси до Банско. След това се метнете на високоскоростния лифт и след минути ще гледате Банско от високо.

Броят на пистите не може да се мери с Алпите, но 30 мили писти са достатъчни за един уикенд, с различни секции за различно ниво напредналост, като има и снежен парк.

Баровете и ресторантите са в изобилие с възможности за обяд от изискани ястия до пица за вкъщи.

Обратно във вилата си облякохме банските и се отправихме през града към препоръчан СПА център. Приличаше повече на открит плувен басейн, отколкото на СПА от висок клас, но нищо не прогонва умората от спускането със ски както топлата вода, студената бира и падащият сняг. За вечеря Наташа ни предложи да пробваме механа – нещо като традиционна кръчма, най-добрата била македонска кръчма надолу по пътя.

Освен че е съседна държава, Македония е исторически регион, който включва част от Гърция и Пиринска Македония – югоизточния край на България, в който е Банско. Македонската кръчма е сграда с каменни стени като крепост. Има закачалки от еленски копита и и стени, покрити с месингова посуда. Ястията се готвят на открито огнище до масата ви.

Има македонска фолклорна музика и танци в събота вечер, а храната е фантастична. Шопска салата, задушени картофи с чесън и копър, пърленка – плосък хляб със сирене, маслини или чесън, парчета пържола от огнището и местният алкохол ракия.

Прибирайки се във вилата всички сме изморени, но горящи от желание да го напарвим отново. Джакузи, изплакни, повтори“.

Единственото, което не става ясно, е кой е излъгал Люис и компания, че „уанка“ означава „шапка“ на български. Дума, която той се гордее, че научил по време на престоя си у нас и дори експертно обяснява, че няма нищо общо с неприлична дума на английски, която звучи по подобен начин.

Коментирай