logo

Френските Алпи за начинаещи - Топ 10 на курортите, където овладяването на ските е песен

Френските Алпи за начинаещи - Топ 10 на курортите, където овладяването на ските е песен

Мнозина са се качили за първи път на ски във Франция. И макар това да не ги е превърнало мигновено в новия Алберто Томба, често това е първата страна, за която се сещат, когато искат да споделят планината със семействата и децата си. Който и френски курорт да изберете, дори на случаен принцип, почти сигурно е, че ще имате страхотна първа среща със ските.

И все пак специализираният сайт sno.co.uk е подбрал топ 10 на курортите, които са най-подходящи за начинаещите скиори и които ще ги накарат да се влюбят в този спорт.

Във Франция са абсолютно наясно, че успехът в ски спортовете не пада от небето – за него са необходими добри тренировъчни склонове, километри „зелени“ писти, както и възможности за много забавления и възстановяване след натоварените снежни занимания. Милиони евро са инвестирани в осигуряването на безопасността на трениращите, в това те да се чувстват удобно и приятно, както и в множеството ски училища, много от които са носители на престижни награди.

Синя, зелена, червена – защо ски пистите имат цветове и с какви разполагаме у нас

Вижте най-добрите френски курорти, в които могат да попаднат начинаещите скиори:

Alpe d'Huez

С една от най-големите тренировъчни зони, начинаещите са в добри ръце в този огромен курорт. Цели 39 писти са класифицирани като „лесни“, а в зоните с ограничение на скоростта можете спокойно да овладеете основите на ските без никой да ви притеснява. Там има изобилие от отлични ски училища, които да ви преведат през първите „стъпки“ в спусканията. Ако изберете да се отправите на запад и да се качите на лифта Тронкон, ще откриете 7 лесни „зелени“ писти, дълги по километър и половина, които ще ви отведат обратно да уютното селище.

La Plagne

Ако смятате, че можете бързо да преминете към следващото ниво на трудност в карането на ски, това е вашето място. Тук можете да направите това за около седмица. „Сините“ писти са 7, а „зелената“ е само една, така че имате възможност да напреднете доста бързо. И ще се радвате, че сте го направили, пускайки се по широките писти като Амика, например. Но дори и това да е първият ви път тук, можете да се упражнявате на воля с картата за лифт, която ви дава неограничен достъп до ски влека и до широк набор от леки писти, които са само за обучаващи се скиори.

Courchevel

Макар Куршевел да е по-изестен като столицата на кристала и хавиера в Алпите, струва си да се отбележи прекрасното отношение, с което там посрещат начинаещите скиори. Дом на няколко независими ски училища, четири специални ЗЕН зони (Зони за еволюция на начинаещите) и общо 85 км „сини“ писти. На 1650 м надморска височина има няколко изключително лесни и често почти прази „зелени“ писти. В края на деня пък можете да отпразнувате спортните си успехи в някой от малките приятни пиано барове на курорта.

Morzine

Морзин е част от ски областта Порт ду Солей, Франция. Надморската му височина варира от 1000 до 2460м. Курортът разполага с 64 ски писти с обща дължина от 107 км, обслужвани от 67 лифта. Пистите са най-подходящи за скиори средно ниво и за сноубордисти. Картата, която се предлага, обикновено е повече от достатъчна за първите седмици от вашите ски занимания. Пейзажът е изключително успокояващ, а всичко се прави без да се стига до суматоха и напрежение, с добра организация на услугите и превоз на оборудването от колата до кабинките на лифтовете.

Meribel

В Мерибел всичко тече леко, приятно и спокойно. Докато опитните скиори се насочват към трите професионални писти Сител, Ле Росиньол и Ле Дорон, тук е мястото за абсолютните новаци в спорта. Съвсем спокойно можете да изградите своята увереност карането на ски и то обикновено без да ви се налага да плащате и стотинка за карта за лифт. Курортът изобилства от ски училища, много от които са ръководени от британци. За децата също има страшно много забавления като MoonPark, където са изградени скокове и рампи за упражнение.

Les Arcs

Липсата на „зелени“ писти в този курорт не бива да ви подвежда. Той е известен с това, че „сините“ писти са излючително меки, повече дори от „зелените“ на други места. Лесното спускане до селата Арк са изключително преимущество, ако сте отседнали в някоя от многобройните хижи по склоновете. Можете да започнете пътешествието си в някои от Зоните на спокойствието, където знаците за бавно каране ви осигуряват възможност да се упражнявате, без върху вас да връхлети някой по-напреднал скиор.

Val Cenis

Най-дългата „зелена“ писта в Европа – 10-километровата L’Escargot от прохода Кол в планината Мон Сенис, е най-добрият преход от тренировъчните трасета към истинското каране на ски. Спускането по нея ще е забележително постижение в обучението ви в този спорт. Първо можете да се упражнявате малко на тренировъчните склонове на Треминьон, а след като покорите L’Escargot можете да се изкачите по-нагоре до Жирад и Форестиер, които се вият между дърветата, за да ви доведат до селото, където да отпразнувате успеха си с горещ шоколад.

Valmorel

Над 200 000 евро наскоро бяха наляти в това място, за да стане то още по-гостоприемно за семейства и млади начинаещи. Това му спечели наградата „Най-подобрен семеен ски курорт“ през 2014 година на Световните ски награди. Курортът е станал още по-подходящ за деца, които за пръв път ще се спускат по планинските склонове. Специалната карта с голямо детско намаление вече важи за лица до 21 години. Привлекателни нови зони за забавление са изградени също сравнително скоро.

Заслужен победител! Ето кой е най-добрият ски хотел в света

La Rosiere

Спокойни, лесни и с гарантиран сняг – пистите в Ла Рос посрещат всички нужди на начинаещия скиор без проблеми. Там работят и няколко елитни ски училища. Специализираните ски уроци ще ви отведат отвъд границата в италианското селце Ла Тюил, откъдето можете да се върнете обратно или да се качите на ски влека. Заради обърнатите на юг склонове тъкмо френската част е тази, която се радва на обилните слънчеви лъчи, на които и вие ще можете да се порадвате, дори и да не ви се ходи много далече от тренировъчните зони.

Les 2 Alpes

Най-интересното за този курорт е, че е малко наопаки. Докато при другите терените за начинаещи са близо до базата, тук някои от най-лесните писти са на върха, което позволява на обучаващите се да се насладят на най-безопасните снежни склонове и спускане с красив пейзаж. На всичкото отгоре 5 от лифтовете са напълно безплатни за ползване. Затова трябва да попитате инструктора си дали си струва да си купувате карта за големите писти или можете да си спестите някой лев, ако ще карате само по лесните. И това не е всичко – има „Бавна зона“, която се наблюдава и където можете да си упражнявате спускането на спокойствие и тишина.

 

Коментирай