logo

Веднага ще ви се прииска да сте при тези африканци, като видите какво правят докато Европа се пържи ВИДЕО

Веднага ще ви се прииска да сте при тези африканци, като видите какво правят докато Европа се пържи ВИДЕО

Това не е пореден признак за климатични промени, а просто впечатляваща аномалия в миниатюрно планинско кралство

Докато в Европа милиони се потят заради рекордните летни горещини, в Африка карат ски.

Не се притеснявайте. Това не е пореден признак за климатични промени, а просто впечатляваща аномалия в Лесото, миниатюрно планинско кралство, заобиколено отвсякъде от територията на Република Южна Африка. Лесото може да се похвали с географска даденост, която не е много известна: това е единствената страна на Земята, където всеки сантиметър от територията ѝ се намира на над 1000 метра надморска височина, информира "Труд"

Снежното и мразовито лице на Мароко

Поради това в Лесото има сняг през зимата, въпреки че държавата е разположена в Южното полукълбо. И макар и в южната част на Африка често да има студени зими, снегът там е рядкост, а още по-голяма рядкост са зимните курорти. Разположен на над 3000 метра надморска височина, Африски в планинската верига Малоти в Лесото е единственият действащ ски курорт в Африка на юг от Екватора.

"Никога през живота си не съм виждал сняг", каза Кафи Моджапело, която е пропътувала краткото разстояние от Южна Африка дотук за ски ваканция, нещо, на което никога не си е представяла, че ще направи. "Това е прекрасно изживяване.", допълва тя.

Бафана Надида, който е от огромното гето на Йоханесбург Совето, пък се радва за първи път в живота си на възможността да обуе ски обувки. Той възнамерява да прекара деня в уроци по ски, снимане и просто в игра на снега.

 

Скиори и сноубордисти са се наредили на опашка, за да наемат съответното оборудване за каране на ски. Някои от тях получават насоки от Хоуп Рамокотджо, който е от Лесото и от 12 години работи като самоук ски и сноуборд инструктор. Широката му усмивка и дълбокият му, насърчителен глас успокояват начинаещите, че ще се справят.

Снежният парк "Капоко" в Африски е единственият на африканския континент, в който се практикува ски свободен стил. Миналата година там се състоя ежегодното състезание по слоупстайл "Уинтър Уип". Сехоло Рамонотси, 13-годишен от град Бута Буте в Лесото, който кара редовно в Африски, стана шампион в категорията за юноши по ски и сноуборд на турнира. "Искам да карам ски в Европа", казва той.

Роденият в Лондон Мека Лебоханг Еджинду казва, че повече от десетилетие е преподавал ски и сноуборд в Австрия, и добавя, че това е първият му сезон в Южното полукълбо. Семейните му корени са от Лесото. "Страхотно е подобно състезание да се провежда тук в южната част на Африка", заяви той.

Държавите, за които не сте предполагали, че имат ски писти

Африски може да не е от категорията на големите алпийски курорти в Европа, но любовта към зимните спортове тук е завладяваща.

В кафе-ресторанта "Гондола" в Африски купонът започва още в 10:00 ч. сутринта. Тогава започват да се събират скиорите и сноубордистите, за да покажат най-новите модни тенденции в зимната екипировка и да се забавляват на фона на хаус музиката с бира в ръка. Някои твърдят, че това е барът на най-голяма надморска височина в Африка, но това първенство се оспорва от "Сани Маунтън Лодж", който се намира 130 км източно от границата между Лесото и Южна Африка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай