logo

7 факта за Мъртво море, в което никой не може да потъне

7 факта за Мъртво море, в което никой не може да потъне

Дълбочината му е около 400 метра

Мъртво море, морето на смъртта - са имената на соленото езеро между Йордания и Израел, в което солеността на водата е 33 процента.

1. Мъртво море е най -голямата депресия в света. Това солено езеро се намира на 400 метра под повърхността на световното море в Близкия изток между Йордания и Израел. Дълбочината му е около 400 метра.

2. Нивото на водата в Мъртво море не се повишава, защото е заобиколено от пустинен климат с температури от 40 градуса по Целзий през летните месеци, което води до силно изпаряване. От друга страна, дъждовете там са много редки.

3. Солеността на Мъртво море е около 33 процента. За сравнение, Средиземно море има около 3 процента сол. Мъртво море не е най -соленото езеро в света. По-солено е езерото Асал в Източна Африка (35 процента сол).

Аржентинска лагуна стана розова поради замърсяване

4. Поради високия процент сол, условията на живот в Мъртво море са много лоши. Само редки микроорганизми могат да оцелеят в тази вода.

5. Солта и минералите във водата засягат здрави индивиди, така че не е чудно, че хората, които страдат от псориазис и други кожни и костни заболявания, са идвали там в миналото за лечение.

6. Поради високото съдържание на сол във водата, тя е гъста и пречи на плуването, а никой дори не може да потъне в нея. Но това не означава, че мястото не е опасно.

Хотел на ужасите: Туристки под карантина преживяха истински кошмар!

7. Древната кал от Мъртво море е била използвана от древните египтяни за балсамиране на мумии.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай

само да попитам

само да попитам 29.07.2021 13:36

А кой е убил Мъртво море :=)

Дидо

Дидо 02.08.2021 5:52

Солта ваааа тъповид......

до вечно питащия

до вечно питащия 02.08.2021 6:45

Ами отиди да попиташ месните хора,таман може да се върнеш като ''хаджия'' ама със сигурност нямаш кинти и ще се задоволиш само със питането......????

futurehealth

futurehealth 11.10.2021 8:55

стволови клетки https://www.future-health.bg/