logo

Двойка български пътешественици описаха най-добрите места за СПА в България

Двойка български пътешественици описаха най-добрите места за СПА в България

Те се представят като Бистра и Наце - една прекрасна двойка млади хора, които са превърнали пътуването в свой начин на живот

Те се представят като Бистра и Наце - една прекрасна двойка млади хора, които са превърнали пътуването в свой начин на живот. Двамата обикалят не само България, но и целия свят. А после преразказват пътуванията си на свой блог. 

Ето как започва всичко при тях:

"Преди години нямаше как да си представяме, че пътуването ще стане за нас начин на живот! Може би само тайничко си мечтаехме за това. Ценим красивото, позитивното и различното и се стремим да зарaзяваме все повече хора с нашия ентусиазъм за пътуване.

Предпочитаме да сме максимално независими пътешественици и планираме пътуванията си сами. Хората, които сме срещали по пътя, са ни наричали български травъл блогъри блогъри, български пътешественици, двойката от България, момчето от Македония и момичето от България. Ние не харесваме етикетите, но ако трябва да се самоопределим, то ние сме пътешественици.

Пътуваме навсякъде по света и обичаме да споделяме преживяванията си. Все още се опитваме да проумем концепцията за граници и други изкуствени понятия, създадени, за да се разделят и противопоставят хората, вместо да се обединяват.

Идеята да направим блог се зароди малко преди да заминем за Бали. Не искахме след някой и друг месец или година да ни се губят спомени от там. За да не пропуснем нещо, всяка вечер преди лягане нахвърляхме записки и структурирахме стотици снимки,"

Сега двамата са неразделни, а описанията на пътуванията им са наистина увлекателни. Те разкриват и своята класация за най-добрите СПА места в България:

Огромна инвестиция! Вижте къде ще отвори врати най-големият СПА хотел у нас

Колкото и да сме почитатели на активния живот, движението и танца; колкото и да сме противници на моржуването на дивана; колкото и да сме луди за връзване, които не се спират – не можем да си кривим душите и да кажем, че не обичаме СПА и релакс.

Всъщност опитът ни издаде: оказа се, че сме прекарали не малко от уикендите ни в България в басейна, в сауната и парната баня, или просто лежейки на някой шезлонг. Последното плавно преминава към другото любимо преживяване, включващо сънища – СПЯ.

И какво е специалното в СПА и СПЯ? Дали е възможността да отпуснеш тялото си, да оставиш съзнанието си да се рее безцелно, или да се заредиш с енергия и нови идеи? Може би комбинация от трите. А най-хубаво е, когато природните ресурси, в комбинация с труда на човека, са изградили основата на всичко това, условията за едно такова СПА и СПЯ благоденствие.

Любими места за спа в България - Долна баня

За щастие България е богата на природни ресурси – минерални води, лечебни извори, чист въздух (на повечето места). Планините и равнините предоставят разнообразни възможности за отпускане, релакс, почивка, лечение.

И започваме да си спомняме, присещаме, унасяме в спомени за местата из България, където сме се отдавали и се отдаваме на спа и релакс…

Сол в косите! Невероятните и безплатни минерални извори на Тоскана

И така се появяват поне 16 причини, поради които можем да считаме България за истински диамант в спа короната на Европа, за спа-бижу или най-малкото за спа столица на континента на релакса, отпускането, лечението и благоденствието!

Сапарева баня

Малко градове могат да се похвалят със собствен гейзер. Сапарева Баня скромно посреща гостите си с пушещия гейзер в центъра на града. Той ни привлича с близостта си до София, с усмихнатите местни и с широкият избор на басейни и термални удоволствия за разхубавяване и почивка. Въобще можем да го прекръстим на СПАпарева баня.

Настаняване: Любимото ни място в Сапарева баня е къща за гости Релакса.

Любими места за спа в България - Сапарева баня

Баня

Не помним как попаднахме в малкото село Баня в Благоевградска област. Но едвам ни удържаха да не се цопнем в 50-градусовото джакузи навън. Да, трябва да се охлажда известно време, преди да влезеш, освен ако не искаш да си свариш органите бързо. Когато температурата на водата падна до под 40 градуса, тогава изживяхме едно блаженство (а и бяхме хапнали обилно, докато чакаме).

Любими места за спа в България - Баня

Долна баня

Още римляните са оценили района на Долна баня за минералните му извори. Затова и ние няколко пъти сме оценявали откритите басейни с различни температури, с които можеш да си правиш шокова терапия без да се налага да излизаш от водата. СПА за мързеливци, както и за екстремисти (които обичат да се въргалят в снега след 15 минути в 40-градусовия басейн).

Настаняване: в някоя симпатична къща за гости в Долна баня.

Любими места за спа в България - Долна баняНай-коравите се търкат със сняг

Чифлик

Курортен комплекс Чифлика предлага голям минерален извор и множество хотели с басейни и спа. Най-добре ни се получи, когато се плицикахме на открито точно до самия главен път на селото, за да виждаме какво става. Да не забравяме, че алкохол и топъл басейн могат да бъдат коварна комбинация, но пък снимките после разказват всичко.

Любими места за спа в България - Чифлика

Пчелин

Село Пчелин и Пчелинските бани се славят с един от най-горещите минерални извори – 73 градуса по Целзий. Селото е малко и няма много възможности за настаняване, но пък това се компенсира от спокойствието и възможностите за СПЯ.

Настаняване: нощувахме в хотел Виталис.

Любими места за спа в България - Пчелин

Вършец

Водите в град Вършец са вкусни за пиене и съдържат какви ли не полезни елементи. Хората ходят там не само за лечение и релакс, ами и за да се насладят на приятния климат на курорта. То въобще възможно ли е курорт да има неприятен климат? 

Костенец

Районът на Костенец е богат на минерални извори. Освен за СПА, може да пробвате риболова или дългите разходки сред природата. Близостта да столицата като че ли не привлича прекалено много хора, защото някак си спокойствието все още доминира.

Настаняване: няма огромен избор, но варианти се намират.

Любими места за спа в България - Долна баняЕкипировка за зимно спа – хавлия, бански и топла шапка

Говедарци

Село Говедарци може и да не се хвали с минерални извори, но там можем да разпуснем край басейна, да се охладим на реката, да подишаме чист въздух. Все хубави неща за добро здраве и настроение.

Любими места за спа в България - Говедарци

Панагюрище

Панагюрище е ключово за историята на България място. Може и да не са декларирали наличие на топли минерални извори, но ще се намери къде да отидете на спа и релакс. А и можете да научите толкова много за българските революционерки и въстанията срещу Османската империя.

Настаняване: Ние отседнахме в СПА хотел Каменград.

Любими места за спа в България - между Боровец и Сапарева баня

Понякога пътуването е толкова красиво, че забравяш за дестинацията

Кюстендил

Град Кюстендил е добре познат на любителите на черешите. А ще бъде страхотно, ако се запознаем и с неговия СПА потенциал. Римските терми и турските бани говорят, че потенциалът на мястото е бил припознат още преди векове. Така че няма какво да чакаме, освен да припознаваме и ние!

Настаняване: ето варианти за настаняване във или около града.

Любими места за спа в България - Долна баня

Банско

Известният в Европа зимен курорт Банско съвсем спокойно може да ни забавлява и през лятото. Освен с катерене и разходки, можем да се поглезим в някой от многото хотели с басейни и спа центрове. А след изморителен ден по пистите на курорта, последното е задължително.

Настаняване: има много избор, но търсете сезонни оферти за Банско.

Любими места за спа в България - Банско

Боровец

Съвсем наблизо до София, любителите на ски и сноуборд добре познават Боровец. Курортът е едно от първите места за отдих в България, вероятно и на Балканите, а защо не и в Европа. А както знаем, СПА и СПЯ са откакто свят светува, затова и най-старото място за отдих не може да не предостави необходимите за тези дейности съоръжения.

Настаняване: избор на настаняване за всеки вкус и джоб, освен през зимата.

Любими места за спа в България - БоровецИзгревът от Боровец

Белчин баня

Село Белчински бани е известен балнеоложки център, благодарение на топлите си термални води. Дали профилактично, дали за лечение, или просто за удоволствие – свежият въздух там най-добре се комбинира с лечебните води и гостоприемни местни.

Настаняване: Най-готиният открит басейн принадлежи на Спа Хотел Белчин Гардън. Не е нужно да си гост на хотела, за да имаш достъп до басейна и спа зоната.

Любими места за спа в България - Белчин баняПод дебела сянка – лято в Белчин баня

Пампорово

В духа на зимните курорти, и в Родопите не остават по-назад по отношение на СПА възможностите. Свежестта на боровете, обаянието на планината, и мързелуването край басейна – да, Пампорово компенсира за завоите по пътя до там.

Велинград

Много хора хора наричат Велинград “СПА столица на Балканите”. Няма да им броим геотермалните находища, само ще кажем, че макар и да се опитват да го направят комерсиално, все още може да се намерят подходящи местенце за СПА и СПЯ. И липсата на много облаци определено е плюс.

Настаняване: Ако искате да се поглезите, пробвайте Hotel Arte SPA & Park.

Любими места за спа в България - Велинград

Минерални бани, Хасково

Наскоро открихме това скрито бижу, където си почиват жителите на Хасково и района. Село Минерални бани предлага не само свеж планински въздух, минерални води в закрити и открити басейни, но и цели да бъде едно от най-чистите в страната. Не можете да забележите нито един боклук където и да е извън кошчетата за боклук. Браво!

Настаняване: ето няколко места за настаняване в най-чистото село.

Mineralni bani, Haskovo - favorite SPA place in Bulgaria

Хисаря

Каквото и да кажем за качествата на хисарските извори, ще бъде недостатъчно. Лекуват какви ли не болести, имат безброй положителни ефекти върху ума и тялото. Няма народи или племена, които да са живели в Хисаря през вековете, без да са се насладили на ползите от минералните води.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай