logo

Екстремно преживяване в най-старата руска обществена баня

Екстремно преживяване в най-старата руска обществена баня

Обиковено банята включва сауна с дървени пейки, клонки с листа, които се използват за масаж

Едно пътуване в Русия предполага посещение на някои от най-известните места за туристи. Малцина са тези, които се осмеляват да навлязат във вътрешността на страната или пък да открият някоя от по-малко известните градски забележителности.

Кейти Уорън – автор за „Бизнес Инсайдър“, разказва за преживяванията си по време на уникално 12-дневно пътуване в страната. Това, което най-много я е впечатлило, обаче, е истинска изненада.

„Влязох в Кремъл, посетих диамантена мина в Сибир и прекарах два дни пътувайки по легендарната транссибирска железница. Освен това останах една нощ в ултра луксозния апартамент за 18 000 долара за нощ в хотел „Риц-Карлтън“.

Хотел „Хилтън“ в сталински стил – вътре всички зяпват от почуда СНИМКИ

Но най-паметната част от моето пътуване нямаше нищо общо с диаманти или петзвезди хотели.

В един дъждовен следобед в Москва към края на пътуването си посетих Сандуни – най-старата обществена баня, която е отворила врати през 1808 година. Традиционните бани са съществена част от руската култура.

Обиковено банята включва сауна с дървени пейки, клонки с листа, които се използват за масаж, и кофи или басейни със студена вода.

(Снимка: msk.sanduny.ru)

В Сибир пък хората направо излизат от сауните и лягат в снега. Твърди се, че ходенето на баня укрепва здравето и поддържа кожата.

Аюрведичният масаж с масла подобрява настроението

В московската баня Сандуни платих 85 долара за „масаж с клони“, по време на който тялото ми беше налагано с брезови клонки. След като прекара клоните нагоре-надолу по тялото ми, което малко гъделичкаше, масажистката продължи да ме налага със сила в продължение на 15 минути.

(Снимка: msk.sanduny.ru)

След това без предупреждение тя изля три кофи върху тялото ми – едната ледено студена, едната малко по-топла и третата вряла. Накара ме да се обърна по гръб и повтори процедурата с поливането.

И през цялото време бях напълно гола, с изключение на зелена филцова шапка, която по-скоро принадлежеше на някой елф.

Докато брезовите клонки нямаха особено релаксиращ ефект на момента, когато си тръгнах от банята се усетих едновременно спокойна и презаредена.

Отворено за всички: Най-страхотните обществени бани, сауни и СПА центрове в Европа

Ако ви се случи да отидете в Русия, не бива да пропускате шанса да отидете на баня. Само се подгответе за лек културен шок и солидно налагане с клонки.“

(Снимка: msk.sanduny.ru)

От сайта на банята става ясно, че тя е разделена на мъжко и женско отделение. Цената за двучасов престой там преди 17 ч. е около 23 долара. Предлагат се най-различни процедури и масажи, като всеки от тях се заплаща отделно.

Самата баня пък се помещава в забележителна сграда на ул. "Неглинная" в руската столица.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай