logo

Малко село е на път да задмине балнеостолиците Велинград и Хисрая

Малко село е на път да задмине балнеостолиците Велинград и Хисрая

"Можем да кандидатстваме за Книгата на световните рекорди Гинес за най-много построени басейни на глава от населението", хвалят се местните

Как може едно село с около 3000 жители да се мери с най-добрите родни балнеокурорти и  да намира място сред най-посещаваните места? Не е толкова трудно, но има няколко условия. Да притежава лековити минерални извори, жителите му да са предприемчиви, а местната власт и частни лица да инвестират. Всичко това го има разложкото село Баня, което бързо и сигурно се превръща в СПА столицата на Пиринско.

Класация

В последните години населеното място привлича и много туристи, и доста инвеститори. Само за миналата година в община Разлог е отчетен ръст на обема от сделки с ваканционни имоти от 87%. А повечето от тях са точно в Баня. Има месеци, в които по брой гости ваканционното селище е в първата тройка в страната. Така бе през юли 2021 година, когато с 6400 туристи курортът бе изпреварен само от Велинград и Хисаря. Малката СПА столица на Благоевградска област продължава да се развива.

На това място в България въздухът лекува, но малцина се възползват ВИДЕО

Село Баня отдавна е прочуто с минералните си извори. Община Разлог не спира да издава разрешителни за подробни устройствени планове за нови комплекси за отдих и релакс на гости от страната и чужбина. Основната причина за този бум на туристи и инвеститори е наличието на 72 минерални извора с вода, която е втора по дебит след Велинград.

Не е за подценяване и близостта на трите планини Рила, Пирин и Родопите до курорта. Над 20 са минералните басейни, има и общински минерален плаж с олимпийски размери. Затова тук идват все повече хора на баня и плаж през цялата година. Защото топлата минерална вода води гости тук през цялата година.

Селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции - възстановените в автентичния им вид римска и турска баня. Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

Инвестиции

Тук са вдигнати големи СПА хотели, семейни хотели, десетки къщи за гости. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на гости. Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките.

Почти винаги максималната височина е 10 метра, а плътността - до 30%. Напливът на инвеститори е оправдан - наблизо са ски зона "Кулиното" и модерният голф комплекс, а ски центърът на Банско е само на 5-6 километра. Целта на община Разлог е да не позволи никъде в населените места презастрояване.

Внимателно се преценява всяко едно инвестиционно намерение. Следи се за спазването на всички параметри по строителството, за да няма отклонение в нормите.

За местната власт развитието на туризма в Баня е приоритет. Прави се необходимото, за да се привличат все повече инвеститори и туристи. Изпълняват се доста проекти за развитието на курорта, като се търсят различни източници на финансиране - европейско, държавно или общинско. Целта е да се подобрява непрекъснато инфраструктурата.

Преди три години бе построен компенсаторен резервоар за минерална вода. По този начин се реши проблемът с недостига на минерална вода при върхово потребление. Осигури се по-ефективно и балансирано използване на водата, по-доброто й съхранение. Намалиха се и загубите на живителната течност. Това даде и възможност на нови ползватели да получават минерална вода.

С новия резервоар има достатъчни количества минерални води, покриващи нуждите на консуматорите с издадени разрешения за ползване, които изпитваха недостиг в моментите на върхово потребление, съобщава "Телеграф".

За Гинес

"Можем да кандидатстваме за Книгата на световните рекорди Гинес за най-много построени басейни на глава от населението", казват с усмивка банянлии. Туризмът дава поминък на местното население. Благодарение на минералните извори се развива селото и върви напред. Младите хора не мислят за гурбет, а остават в Баня. Доказателство за това са пълните с деца и ученици детска градина и училище.

Температурата на водата в минералните извори е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за СПА, балнеолечение и профилактика на хронично възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми - счупвания, изкълчвания, натъртвания.

На това място в България въздухът лекува, но малцина се възползват ВИДЕО

Полезна е за облекчаване на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система. Затова Баня се очертава като най-доброто място за СПА и балнеолечение в цяла Югозападна България. Близо до старата баня е съществувало селище със светилище на бог Аполон, построено от македонците в чест на бога на слънцето и топлата вода. За това свидетелства и запазен камък с надпис на старогръцки език.

При каптирането на топлите минерални извори са намерени монети с образите на Филип II и Александър Македонски в древно селище, което било разположено тук.

Това също е знак за всички, които живеят и развиват бизнес в Баня. Защото селище с толкова история няма как да няма бъдеще. А то се очертава повече от добро заради бума на инвеститори и туристи. "Нашето богатство е лековитата минерална вода. Благодарение на нея посрещаме гости от страната и чужбина. С всяка изминала година отчитаме ръст на туристите", казват местните хора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Kalerya

Kalerya 22.06.2022 18:31

Хисаря ли? В момента съм в Хисаря и това е в момента най - противното село в България, фрашкано с руснаци.

ехоооо

ехоооо 22.06.2022 21:10

Разлог...не Хисаря....не 1 нагаре се казва МАРКО

еххооо

еххооо 22.06.2022 21:11

Магаре-имах предвид

Китан   Митов

Китан Митов 23.06.2022 7:24

Трябва да се помисли сериозно за между селски транспорт.

Мими

Мими 23.06.2022 10:06

Ако искате да пълните джобовете нс руснаците ходете там,почти всички хотели са тяхни,руска реч и братско високомерии,ще се почувствате на чуждо място,исвен това,те ни ненавиждат.

Дими

Дими 23.06.2022 16:39

Миме, първо се научи да пишеш и второ повечето хотели там са на украинци, а не на руснаци!