logo

Съветската баня Арасан – луксозно и болезнено СПА приключение в Казахстан

Съветската баня Арасан – луксозно и болезнено СПА приключение в Казахстан

Огромната сграда комбинира традиционна ориенталска архитектура с модерни форми

Ако току-що сте пристигнали в Алмати – най-големия град в Казахстан и бивша столица на страната, и искате да си отпуснете мускулите след неудобния полет или безкрайното пътуване с маршрутка, няма по-добро решение от това да посетите баните Арасан.

Обществените бани се намират близо до парка „Панфилов“ и предлагат луксозно СПА изживяване на достъпни цени в една от най-интересните модернистични сгради в Казахстан, пише caravanistan.com.

Пет СПА места в България, където може да се поглезите по време на пандемията

История и архитектура

Баните са завършени през 1982 г. по заповед на Динмухамед Кунаев – първи секретар на казахстанската комунистическа пртия от 1959 до 1986 г. Тя е един от последните и най-впечатляващи проекти от т.нар. период „Кунаев“ в местната архитектура.

Наследството на лидера е до голяма степен заличено от неговия наследник Нурсултан Назарбаев, но масивните бани, които заемат почти цял квртал, се оказали незвъзможни за заличаване.

Строен между 1979 и 1982 г. в модернистичния стил, характерен за Централна Азия в следовенния период, проектът е започнат заради дефицит на места за къпане. Освен това регионалният съперник Ташкент се сдобил с огромен комплекс с ориенталски бани няколко години по-рано.

Нямало ясни правила за това как трябва да се строи сградата, затова проектантите трябвало да погледнат на други места за вдъхновение. Те пътували до Баку, Ереван и Ленинград, за да попият банска архитектура. Те стигнали до най-старата московска баня „Сандуни“ и до прочутата „Гелерт“ в Будапеща.

За техническите решения архитектите се обърнали към историята. Те проучили разположението на средновековни постройки, намерени в Туркестан и Отрар и измерили температурата на въздуха в някои стари хамами, които все още работят в Узбекистан.

Извивките на всеки купол са направени така, че кондензираната вода да не капе върху посетителите, а да се стича од покрива по вътрешните стени.

(Снимка: caravanistan.com)

Арасан комбинира традиционна ориенталска архитектура с модерни форми. Има ярък контраст между правоъгълната структура и сводестите пространства. Идеята за единство на противоположностите (ключова концепция в марксизма) е подчертана с контраст межди пестеливия дизайн на фасадата и беогато украсеното и добре осветено вътрешно пространство.

Вътре Арасан е стилно украсена с мраморни и борови елементи, мозайки и плочки. През 2012 г. започна мащабен ремонт.

(Снимка: caravanistan.com)

Как се ходи на баня

Мъжете и жените се къпят отделно. Повечето хора се разхождат голи, само с кърпа, но никой няма да има против да носите бански. Няма от какво да се притеснявате – в Казахстан нивото на затлъстяване е космическо.

Всички душове имат безплатни диспенсери за сапун, но задължително трябва да си носите джапанки, кърпва и бутилка с вода. В случай, че забравите, можете да вземете назаем от някой друг посетител, а на място има и бар, ако ожаднеете.

След като влезете в банята, можете да избирате между финландска сауна, руска баня, турска парна баня и марокански хамам. За да се охладите, вземете контрастен душ с кофа и се потопете в кръглия басейн.

Време за къпане и ритуали

На повечето хора един час ще им стигне. Получавате допълнителни 20 минути за обличане, така че един час е всъщност 80 минути. Но и да таксата за просрочено време е ниска.

Опитните посетители на банята могат да прекарат 2 часа в използване на всички опции и за да се накиснат наистина добре. В делнични дни след 17 ч. цените са намалени. Тогава има значително по-малко хора.

Един пълен двучасов ритуал може да протече така: започвате с финландска сауна (10 минути на всяко ниво), местите се в турска парна баня (два пъти по 5 минути) и след това се отправяте за руска баня (колкото можете да издържите). След края на всяка процедура си вземете 2-3 контрастни кофи и разпуснете в басейна за малко. Завършете с марокански хамам и не забравяйте да пиете течности.

Не забравяйте и да си приказвате с другите посетители на банята. Може би си мислите, че социалната комуникация вече върви само в социалните мрежи, но нищо не може да се сравни с разгорещен спое с аромат на брезови клонки. При интимната близост в дървените кабинки за сауна можете да чуете противоположни политически мнения или специални препоръки от местните за най-добър маникюрист в града.

Масаж и други услуги

Посетителите ще се чудят дали искате масаж. Ако решите, че искате, бъдете подготвени – ще бъде грубо изживяване.

Една от услугите включва цялостно сапунисване на нагорещен мрамор в мароканската баня под земята и професионално налагане с дъбови листа (веники) в руската баня.

Професионалното биене с веники или брезови клонки не е за хора със слаби сърца и може да имате чувството, че умирате, докато ви го правят. Но ако сте готови за предизвикателство, това е изживяване, което със сигурност няма да забравите.

Местоположение

Комплексът Арасан се намира на запад от парка „Панфилов“ на улица „Толебаев“. Предишното ѝ име е било „Карл Маркс“ и е била едно от най-желаните места за живеене по времето на СССР. Затова и много къщи на „Тобаев“ имат плочи с известни писатели, композитори и политици, които са живели там.

Къщата-музей и бивша резиденция на секретаря Кунаев е малко по-нагоре по улицата.

 

Коментирай