logo

Унгарският Дебрецен е силно недооценен, но уикенд в него си струва пътя

Унгарският Дебрецен е силно недооценен, но уикенд в него си струва пътя

Цените там са като в София, има много какво да се види

Нас винаги ни влече да пътуваме колкото се може по-далече, но има и интересни градове сравнително близо до нас, за които знаем малко, а си струва да се видят. На 130 километра от украинско-унгарската граница е големият  и недооценен град Дебрецен.

Вторият по големина в Унгария град е известен с университета, медицината и спа услугите, а от летище Дебрецен можете да продължите да летите навсякъде по света. Хората обикновено мислят за Париж или Милано, но Дебрецен е наистина красив град, където можете да прекарате един много активен и богат уикенд.

Знаете ли къде е един от най-добрите хотели за СПА в Европа? Мястото е наистина необикновено

В този град ще откриете архитектура, музеи, галерии, воден парк със СПА, зоологическа градина и колоритна унгарска кухня. Предлагаме ви поетапна логистика с добър бюджет. 

Обществен транспорт
В Дебрецен можете да се разхождате пеша, но разстоянията са осезаеми. От гарата до центъра се стига за около 30 минути. Пътят от центъра до университета ще отнеме около 25 минути, но до водния парк определено трябва да се ходи с транспорт.

Качетете се на жълтия трамвай, който се вписва добре в жълтия архитектурен ансамбъл на Дебрецен. Градът има една трамвайна линия, която започва от гарата, минава през целия град и минава през основните забележителности. Затова можете да организирате турне с трамвай.


Билет за всички видове транспорт струва 300 форинта (1,8 лева). Купете билети или карта за пътуване от съответните павилиони. Ако купите билет от шофьора, плащате 400 форинта.

Като цяло, отделете около 2 хиляди форинта (12 лева) за трамвай. Това е, ако отидете в аквапарка, зоопарка или в покрайнините на Дебрецен.

Архитектура
Дебрецен има доста гъста концентрация на архитектурни сгради, скулптури и исторически забележителности.

На главната улица на "Пиац" се намира Голямата църква в Дебрецен - уникална и красива жълта сграда на реформаторската църква. Огромната катедрала с архитектура от класицизма побира 5 хиляди души. Тук можете да срещнете студенти от Реформаторския педагогически колеж, който се намира на площад "Кошут". Колежът е огромна стара сграда с неоготически стил, отличава се с високи сводести прозорци и малка часовникова кула.

Ако искате да релаксирате като древните римляни, отидете в Баден


Пред катедралата е поставен петметров пиедестал на Лайош Кошут, премиер и президент на Унгария. Между другото, в катедралата на реформаторите се съхранява реликва - столът на Кошут, който обявил свалянето на Хабсбургското управление на 14 април 1849 г.

Също така посетете Дебреценския реформаторски колеж, който е основан през 1538 година. Тук има огромна библиотека, в която има повече от половин милион исторически и религиозни публикации. В колекцията от редких книги е и Писанието, което може да се прочете на над 250 езика. Музеят има изложба на шедьоври на църковното и ювелирното изкуство.


На централния площад на Дебрецен, зад огромен фонтан, се издига фасадата на хотел "Златен бик", който е построен през 1699 година.

Ако идвате от центъра, можете да намерите университета на Дебрецен. Разглеждйки този разкош, се сещате за Двореца Белведере във Виена. Огромна сграда, площад, фонтани, скулптури. Потопете се в камерната атмосфера на стария университет, който е основан през 1538 г., сградата е винаги отворена, през уикендите студентите работят по проектите си.


Също така препоръчваме да посетите червената църква, малката калвинистка църква, католическата катедрала Св. Анна, резиденцията на епископа в Дебрецен, театър Михай Чоконай-Витез. Също така се полюбувавайте и правете снимки на паметниците: Лайош Кошут, Михай Чоконай-Витез, Ищван Бочкай - те са предимно концентрирани в централната част на града.

Забележителности: Музеи и СПА
В Дебрецен можете да съчетаете изкуството и СПА. Например, в първия ден, отидете в музея и водния парк, а за следващия, оставете още два музея и зоологическата градина.

Започнете артистичния маршрут с музея Дери, който се намира в центъра на града. Пред уникалната сграда има площад с много скулптури и цветни насаждения. Между другото, целият Дебрецен е цветен оазис, задължително се разходете през зелените арки край голямата църква в Дебрецен.


В музея ще ви дадат билет (2 хиляди форинта = 12 лева), който важи за тук, както и в още два музея. Билетът е валиден за три седмици,  а също така можете да поискате от персонала карта, за да знаете къде да търсите другите две художествени експозиции. По време на посещението ни имаше две експозиции в музея Дери - живопис на Мигай Мункачи, както и история на католицизма.

Център за съвременно изкуство. Това е голямо бяло здание с високи прозорци. На всеки етаж ще откриете отделни затъмнени стаи с психеделична атмосфера, а музеят като цяло е интерактивен. Тук има един ъгъл за вашата творческа импровизация - една червено-зелена стая, където можете да направите пясъчна анимация сами, има фотозона, статив, маса за рисуване и всичко друго  необходимо.


Намерете желание да отидете и в третия музей - книги. Той е малък, малко по-отдалечен от центъра и на пръв поглед не е толкова вълнуващ, но ще бъдете приятно изненадани. Тук стените и таваните са боядисани с рисунки от книги, остъклените прозорци са осветени с илюстрации от печатни издания, в средата на една от залите ще видите маса със столове във въздуха, върху която има лист хартия и когато някой пише с писалка върху нея се получава флуоресцентна илюзия.


Втората стая е затъмнена кинозала с пейки и цветни възглавници, а на екрана странен герой разказва истории.  Другото крило на музея пази невероятни скулптури.
В Дебрецен има и басейни. Водният център се намира в голям парк, в който има и нощни клубове. Един ден в басейните ще струва 1800 форинта (10 лева). За комплекса сауни трябва допълнително да плащате около 1000-1500 форинта.

Като цяло: Пригответе за развлечения 5 хиляди форинта (30 лева).

Къде да отседнем
Стая в тризвезден хотел струва 30 евро  или повече. Мястo в хостел - почти същото. 

Можете да ползвате Couchsurfing, на този сайт можете да се свържете с доброжелателни жители на града, които ще ви приемат без пари на гости, ще ви организират екскурзии, дори ще ви хранят. 

Заключение: Трябват ви 50 евро за две нощи. Или опция за Couchsurfing.


Храна
Организирайте си своеобразен гастро туризъм с пикантна унгарска кухня. Традиционен боргач, боб-левеш, Чирка-паприкаш - вкусно ис  пипер! В центъра на Дебрецен има места с унгарска кухня, но има и американски и класическа европейски кухня.
Порциите в Дебрецен са щедри, така че не бързайте да поръчате две ястия за обяд. Тук, ресторантските хотдози се правят в  различни варианти - това вече е пълноценно ястие!

Колко е храната? Хотдогът струва 800 форинта (около 5 лева), супите и основните ястия струват от 1200 форинта (7 лева).
Насладете се на кафето тук. Казано е, че в Дебрецен е трудно да се намери лошо кафе. Не забравяйте да посетите кафенето в центъра на града Volt egyszer (Пиац№16). Двуетажно заведение с приятелско и професионално обслужване, хубав дизайн - меки зелени столове с огромни прозорци, люлеещи се столове, игра на светлина, сувенирни чаши, дискретен минимализъм с ярки детайли. Цената за отлично еспресо е 350 форинта (2 лева).

Резултатът: Закуска, обяд, вечеря, кафе за два дни в най-добрите заведения на Дебрецен ще струват около 7 хиляди форинта (42 лева). Всичко зависи от апетита и предпочитанията ви.

Общ индикативен бюджет. Ако добавите пътя, жилищата, музеите, водния парк, храната, общата сума е € 130. Може би дори по-малко, ако намерите безплатно настаняване. Бюджетно пътуване, но много впечатления. Не пропускайте Дебрецен по пътя към европейските столици.
 

Коментирай