„Утробата“ в Родопите - има ли изход дупката и лекува ли дъждовната вода

„Утробата“ в Родопите - има ли изход дупката и лекува ли дъждовната вода

Смята се, че скалата се е ползвала от траките за извършване на религиозни ритуали и отдаване на почит към Слънцето и Богинята на Плодородието

Има места, които са толкова величествени и запленяващи, че когато ги погледнеш, дъхът ти спира и оставаш безмълвен. В същото време много трудно можеш да ги откриеш на навигацията, защото до тях няма изграден специален маршрут или пък екопътека.

Доста често тези места са толкова впечатляващи на снимките във Фейсбук, че когато ги видиш на живо, оставаш изумен от купищата боклуци, трудния кален терен и нехайството на хората към тях.

Едно такова място е кирковското село Бенковски, което е наситено от причудливи скални форми и забележителни природни феномени. Най-големия масивен скален обект в селото е "Утробата", или по-известен като "Големия камък", пише 24.rodopi.com.

Дълбока наша пещера крие подземна река и 46 водопада

Той се намира точно над главния път и няма как да не привлече вниманието на всеки пътешественик. За да се стигне до него обаче, трябва да се преминат калните ниви, а единствената пътечка, която може да се ползва за ориентир, е тази на мравките. Множество са археолозите и научните експерти, които правят проучвания и изследвания на култовия комплекс.

„Светилището е с ясна датировка от края на бронзовата епоха, някъде около 2-ро хилядолетие пр. Хр. Камъкът е част от цял култов комплекс, дълъг около 8 км, но сред тях той е най-масивен и величествен. Името на камъка идва от издълбания в пещерата отвор, издигащ се на 1 метър и половина над земята и дълбок около 11 метра.

Туристите обаче не могат да влязат до края на пещерата, защото колкото по-навътре се влиза, толкова по-тясно става. Смята се, че скалата се е ползвала от траките за извършване на религиозни ритуали и отдаване на почит към Слънцето и Богинята на Плодородието“, казва за обекта Николай Овчаров.

Освен проучванията на археолозите, запечатани в книги и сборници, с пълна сила из хорските усти се разнасят и интересни легенди за отвора на пещерата. Една от тях разказва как местни са решили да тестват колко дълбока е дупката и затова в нея пуснали котка. За радост или не, колкото по-навътре влизала котката, толкова по-трудно се виждала.

Накрая се оказало, че няма никаква следа от животното и това довело археолозите до мисълта, че отворът продължава още напред и се свързва с друг скален обект чрез подземни тунели. И въпреки множеството изследователски акции въпросът дали пещерата има изход остава спорен.


И ако си мислите, че каменният комплекс е известен само заради своята "утроба", то далеч не е така. Вниманието на туристите и любителите на природата привличат и издълбаните ниши, царските тронове, олтарите и шарапаните, които са се използвали за обреди с вино и вода, както и за жертвоприношения и почит към божествата.

И тук е мястото да ви разкажем за лечебните свойства на камъка, за които дори и малка част от от местните хора знаят. Дългогодишна жителка на селото разказа, че водата, която се събира в шарапаните след дъжда лекува брадавици, рани и кожни проблеми.

Не си мислете, че тук приключват красотите около скалния обект, защото когато се изкачите на най - високата му част, се разкрива запленяваща картина на цялото село, а на нея като красиво изрисувани са малките къщурки на хората и светлосиния небосвод.

Пещерата в Северна България, която е била засекретен военен обект

И въпреки че за реклама и популяризация на този камък не са хвърлени хиляди левове, то тук всеки ден се спират туристи, за да се докоснат до красотата и мистиката му. А сред тях даже има и попфолк певци, които използват скалното светилище за снимачна площадка на своите клипове.

Колкото и да ви разказваме, трябва да знаете, че "Утробата" не само притежава магична сила, но и се е превърнала в символ и закрилник на Бенковски.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай