logo

Жадни сте за култура, но си искате масажа и басейна? Това са местата точно за вас

Жадни сте за култура, но си искате масажа и басейна? Това са местата точно за вас

Редуването на разглеждане на забележителности с разнообразие от релаксиращи уелнес дейности е чудесен начин да се насладите на избраната от вас дестинация

Всеки чака с нетърпение да дойде почивката, за да може най-накрая да се отпусне, да релаксира и да се отдалечи от ежедневния стрес. Но понякога и самата ваканция може да бъде стресираща – препускането от едно място на друго и попиване на огромно количество история и култура може да бъде изтощително.

Има, обаче, възможност да се съчетаят нещата по правилен начин. Редуването на разглеждане на забележителности с разнообразие от релаксиращи уелнес дейности е чудесен начин да се насладите на избраната от вас дестинация и да имате време за презареждане.

Селфи в калта! Защо туристите прииждат на тълпи в Чокракското езеро

Представете си – да изследвате древните чудеса на Пелопонес един ден, а на другия да се отдадете на първокласно СПА изживяване. Да се се включите в йога практика по изгрев преди да поемете по Пътя на Инките. Или да се подмладите в японски минерален извор, а след това да посетите Храма Кинкаку-джи.

Показваме ви 7 места, където можете да комбинирате уелнес почивката с разглеждане на уникални културни забележителности, а накрая ще си тръгнете отпочинали, презаредени и обогатени.

Гърция

Древна Гърция има значителен принос за развитието на западната цивлизация, а в страната има огромно количество важни артефакти, останки и места за посещение. Атина е родното място на философи и мислители като Сократ, Платон и Перикъл и се счита за средище на културата, политиката, изкуството.

В района на Пелопонес, където се намира Атина, са се разигравали безброй исторически събития като заселвания, завоевания, войни и т.н. Резултатът в наши дни е възможността пътешествениците да се потопят в богато културно изживяване.

Известни археологически обекти са Олимпия, Спарта и Акропола в Атина.

Град Мистрас е идеално място за изследване на Пелопонес в съчетание с персонализирано уелнес изживяване. Там се намира СПА курорт, който по чудесен начин комбинира древногръцката философия с китайската медицина.

Перу

Планинският пейзаж на южноамериканската страна е пълен с древна история и истински чудеса. Мистерията на линиите Наска и магията на Мачу Пикчу са само началото.

Перуанците имат богата традиция в устните разкази като по този начин са се предавали истории и легенди от поколение на поколение. Мнозина вярват, че планинската верига на Андите и град Куско са силно духовни места и заради това хората пристигат там на тълпи, за да се включат в древни целебни церемонии.

Най-добрият начин за съчетание със СПА почивка е да се включите в „7-дневната уелнес обиколка на Перу“. В Свещената долина можете да участвате в целебна церемония, да си направите йога упражненията по изгрев слънце или да се отпуснете в горещите извори Ларес преди да поемете към Мачу Пикчу.

Мексико

Има много какво да се открие от цивилизацията на маите в корените на централноамериканската нация. Тулум, на източния бряг, е място с впечатляващ град на маите, опасан със стени, за който се твърди, че е изоставен през 16-и век.

Мексиканската кухня също е важна част от идентичността на страната. Обичани мексикански ястия могат да бъдат намерени почти на всеки ъгъл по целия свят. Съчетанието между исторически забележителности и модерни плажни курорти правят Мексико иделна уелнес дестинация.

СПА курот на брега на морето в Тулум предлага традиционна местна церемония Темзакал от времето преди пристигането на испанците. Тя се води от лечител на маите и се провежда през определено време, за да съвпадне с всяко новолуние или пълнолуние.

Япония

Голяма част от културното наследство на Япония произтича от нейните духовни корени. В градовете по цялата страна могат да се видят зашеметяващи будистки и шинтоистки храмове. Киото се счита за културния център на Япония.

Пощаден от бомбардировките през Втората световна война, той пази много исторически забележителности, 17 от които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Освен безбройните места за религиозно поклонение, в Киото има много красиви традиционни места и градини.

Точно в Киото се намира луксозен хотел, закътан сред гори и градини. Основен акцент е традицията „онсен“ – разпускане и лечение в горещи минерални извори.

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако цял месец клякате по 100 пъти на ден

Бутан

Официално обявена за Кралството на щастието, тази малка хималайска страна предлага на туристите не само да се потопят в мирното и гостоприемно общество на местните жители, но и да преживеят петзвездно уелнес удоволствие, което да ги откъсне от модерния свят.

Това става лесно благодарение на почти непокътнатата природа на страната.

В Тимпу, Пунакха и Паро можете да се настаните в индивидуални бунгала и да се отдадете на уелнес приключения. Вариантите са много – медитация по изгрев, холистични СПА процедури, индивидуални астрологични прогнози и церемонии с лампи с ароматни масла.

Тайланд

Популярността на Тайланд като туристическа дестинация се дължи на любезните местни жители, красивите плажове и божествена кухня. Но културното ѝ наследство е още едно нещо, което я прави атрактивен вариант за почивка.

В Тайланд се съчетават влияния от цяла Азия. Днес страната има уникална култура, която взема по нещо от многобройните си съседи, както и неповторим фолклор, който се предава с поколенията.

Удивителната и характерна архутектура на многото будистки храмове също я прави едно незабравимо място за посещение.

Нов уелнес курорт на остров Пукет има уникална оферта с четири програми, между които можете да избирате – уелнес, фитнес, себепознание, детокс. В тях са включени елементи от традиционни тайландски практики.

Индия

Традиционно духовността и културата бликат от всеки ъгъл в Индия. Разнообазието е огромно във всеки регион и всяка дестинация предлага нещо неповторимо и красиво.

Ето тук Ким Кардашиян и Деми Мур ги мажат обилно с масло от канабис (СНИМКИ)

Индийската кухня също е разнообразна – от печените подправки и вкуса на кокос на юг до плътното и богато къри на север.

Като родно място на йогата Индия е идеална за уелнес бягство. Системата за ьдравословен живот аюрведа, която е включена в много съвременни уелнес програми, също произлиза от там.

Добър вариант е 13-дневната обиколка „Индия: Дрвени традици и вдъхновяващи образи“, която включва престой в Оберой, Аманбагх и Двореца Бриджама.

Посетете храмовете на сикхите и хиндуистите в Делхи, запознайте се с аюрведа в Джапур, открийте красотата на Тадж Махал и вижте церемонията „питу тарпана“ на река Ганг.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай