logo

16 безумия, които се случват в Южна Корея, а чужденците си нямат идея

16 безумия, които се случват в Южна Корея, а чужденците си нямат идея

Задълбавайки в корейския начин на живот, човек открива странни навици, правила и традиции

Всеки пътешественик знае, че Южна Корея е като друга планета. Докато някои от нейните особености са очевиднина пръв поглед – като екзотичната храна, например, други са известни само на тези, които са живели там по-дълго време.

Това включва стандарти за красота, методи за отглеждане на деца и особености на образованието.

Задълбавайки в корейския начин на живот, човек открива странни навици, правила и традиции, които не спират да учудват чужденците. Вижте някои от тях, подбрани от Bright Side:

15 културни шока за западняците в Азия

Корейките сядат с одеяло в скута си

Много жени слагат одеяло върхи краката си като сядат, дори да е топло. Звездите на кей попа, гостите в телевизионни предавания и обикновените хора правят това в кафенетата, ресторантите и на други публични места.

Това се прави, за да не се покаже нищо неприлично под миниполата на жената, а също и за предпазване на интимните части, тъй като одеялото е символ на скромност.

Жените покриват устата си, когато се смеят

В миналото момичетата били учени, че смехът не е женствен. Когато нещо ги накрало да се засмеят, те поглеждали настрани и се опитвали да прикрият усмивките си.

Сега правят само второто. Ако видите корейка да си покрива устата, тя вероятно се смее, а не се прозява.

V и S-образните извивки се ценят у женското тяло

V-извивката е за остра брадичка. Вярва се, че е красива и за мъже и за жени, тъй като ги прави да изглеждат елегантни.

S-извивката е за силуета на женското тяло, по-слабия вариант на тяло тип „пясъчен часовник“. Ако един кореец ви каже, че имате красиви V и S извивки, това означава, че харесва брадичката и тялото ви.

Всички шофьори минават тестове за алкохол

Вечер, най-често в петък и събота, полцаите блокират едната част на улицата и проверяват всички шофьори, с изключение на таксиджиите. Когато видите патрулка, трябва да отбиете, да отворите прозореца и да направите тест за алкохол..

Глобите са в зависимост от концентрацията на алкохол в кръвта – от 0,05 до 0,10 промила е между 1400 и 2800 долара.

Никой не си стои вкъщи по време на дъждовния сезон

Сезонът на мусоните в Корея започва през юли или август. Понякога в този период има наводнения.

Но колите продължават да се движат, а хората ходят по улиците, затънали до коленете във вода. Носят, обаче, чадъри. Най-лошото, което може да се случи на една корейка, е да си намокри косата.

В болниците храната е отлична

Всеки ден в обикновените корейски болници се сервира различна храна. Мидената супа се поднася с традиционни разядки като маринован ориз, зеленчукови палачинки и кимчи.

Учебната година започва през март и студентите се борят за правото да присъстват на лекции

Преди началото на колежа или университета студентите минават през специално обучение във факултета. За два дни и една нощ първокурсниците трябва да научат историята на колежа и да се опознаят. Но според самит студенти това е само прикритие – всъщност по-старите студенти учат млади как да с забавляват и да са в кондиция на следващата сутрин.

Корейците избират курсовете, които искат да изучават, и сами си правя програмата. Броят на местата на лекция е ограничен. Може да се случи така, че между 60 и 100 души да се борят за едно място. Най-популярните курсове се запълват за минути, така че трябва да сте много бързи. Можете да се запишете за тези класове в кампуса или в компютърния клуб, където можете да ядете, учите и играете.

Продават кукли с кей поп звезди вместо кукли Барби

Крй поп певците са толкова популярни, че можете да си купите умалено тяхно копие във всеки магазин.

Стиснатите туристи могат да отседнат в сауна

Корейските обществени бани или сауни се наричат джимджимбан. Отворени са 24 часа, 7 дни в седмицата и входът е само 7 долара. Затова туристите, които пристигат в страната за кратко, се опитват да отседнат в сауните, а местните идват тук да се възстановят след работа или голямо парти.

На входа си слагат янгмеори или „овча глава“ – кърпа, което се слага на главата. Вътре има дивани и игрални стаи за деца.

Корейците не говорят с представители на противоположния пол, ако имат връзка

В Южна Корея повечето хора не вярват, че мъжете и жените могат да са приятели. Затова когато момче и момиче започнат връзка, вече не могат да се срещат с приятелите си от противоположния пол.

Денят на любовта се празнува на 11 ноември

Празникът се нарича Денят паперо, на името на тестен десерт с различна глазура, и се празнува на 11 ноевмри. Влюбените си подаряват от този десерт и играят – отхапват от двете страни и този, който отхапе по-голямото парче, печели.

Тези подаръци се дават не само на партньорите, но също и на приятели и роднини. Твърди се, че празникът е измислен от производителят на десерта. Въпреки това той е станал част от културата на страната.

Мъжете не излизат с жени, които не са слаби колкото тях

В Южна Корея няма да видите двойка, при която жената е по-висока или по-едра от мъжа. Има цял набор от много стриктни правила за избор на партньор.

Без значение колко добър е човекът като потенциален партньор, мъжът няма да излезе с жена, която е по-тежка от него. Момичетата не излизат с момчета, които са по-ниски от тях. Освен това от значение е възрастта и кръвната група.

Корейците обичат ръцете им да са топли

Ако отидете на фризьор, козметик или д руго подобно място, вероятно ще ви предложат нагревател за ръце. Дори и в сградата да има добро отопление.

В училищата има учители патрули

Всеки ден двама родители инспектират училищет – наблюдават образователния процес и гледат дали всичко е наред. Освен това пробват училищната храна, за да видят колко добре се хранят децата им.

Когато бащите и майките патрулират в училище, те си слагат униформа и имат програма какво и кога трябва да направят. Имат и специална стая за почивка.

Родителите винаги следват децата

Много често в корейските семейства бащата работи, а майката отглежда децата. Те толкова много се задълбочават в това, че често губят личният си живот и индивидуалност. Няма значение с какво се занимава детето – майката винаги трябва да участва активно.

Как живеят обикновените корейци

Не им трябват тишина и мрак, за да заспят

Корейските деца не запсиват в тъмни и тихи стаи. Учат ги да заспиват в светли и шумни стаи, защото по този начин нервната им система става по-силна.

Когато станат възрастни, те могат да възстановят енергията си, дори когато имат съвсем малко време, например ако са във влак или автобус. Корейците могат да спят почти навсякъде при всякакви условия.

 Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки! 

Коментирай

байконур

байконур 19.05.2020 11:41

явно даже не сте на ясно за какво пишете

victor

victor 19.05.2020 20:33

TOKLOVA MNOGO GLUPOSTI MNOOOOGO OTDAVNA NE BIAH SRESHTAL ........!!!! MUPPETS !!!!!

Tsk tsk

Tsk tsk 22.05.2020 21:13

Статията е безумие