logo

3 места, на които се случват необясними водни явления

3 места, на които се случват необясними водни явления

Хора, попаднали сред океана, където се случват, може да рискуват или направо да загубят живота си

Описаните по-долу водни явления са факт и днес. И заради това хора, попаднали сред океана, където се случват, може да рискуват или направо да загубят живота си.

Нос Добра Надежда

Cape Point And Cape Of Good Hope Stock Photo - Download Image Now - Cape Of  Good Hope, Cape Point, Cape Peninsula - iStock

Край южноафриканското крайбрежие е разположен район, който се нарича пролив Добра надежда (Нос на бурите). От древността той се е смятал за опасен за корабоплаване, защото множество съдове са намерили гибелта си там. Основната причина за трагедиите е изменчивото време, както и „вълните убийци“, наричани кейпролери.Това са огромни вълни, които се движат по повърхността на водата като на шейна. Височината им може да е над 30 метра.

Интересни факти за китайците, които със сигурност не знаете

Cape of Good Hope Full Day Tour 2023 - Cape Town

Огромните красиви водни образувания се получават в резултат на зараждането на няколко кохерентни вълни. Височината им е сумата от две вълни. Благодарение на огромната си потенциална енергия те могат да се придвижват на големи разстояния. При сблъсък с други вълни, дори и със себеподобни, те не променят формата си. Съответно пред вълната се образува също толкова гигантска впадина. Вълните край пролива Добра надежда са най-гибелните и разрушителни от всички регистрирани по света.

Персийски залив и източен Индийски океан

Persian Gulf - Information, History & Facts | Iran Safar Blog

В този район са отбелязани също толкова необичайни и необясними явления: огромни кръгове, които светят и се въртят във водата. Някога произходът им е бил обясняван с теорията на Курт Кале – океанолог от Германия. Той отбелязва, че тези кръгове могат да се появят в резултат на различни подводни земетресения. Това предизвиква естествено светене на планктона. Тъй като ударните вълни се разпространяват във всички посоки, възниква ефектът на светещо колело, въртящо се около оста си.

Защо в Нидерландия не си слагат пердета по прозорците

Но днес хипотезата предизвиква много спорове, защото не обяснява редица моменти. Като например защо „колелата“ се въртят и променят формата си Именно правилната форма на подводните светещи кръгове навежда на мисълта, че това биха могли да са НЛО. Скоростта на въртене е огромна, а понякога хората отбелязват и появата на лъчи. Прекалено много приличат на летателни апарати.

Водовъртежът Маелстрьом

Pat's Word of the Day: Maelstrom - WRBH 88.3 FM Reading Radio

Маелстрьом е водовъртеж, който въпреки скромния си мащаб предизвиква у моряците трепет и ужас. Там също са изчезвали малки кораби, погълнати от недрата на океана. Водовъртежът се появява два пъти в денонощието в Норвежко море, край залива Вестфьорд, недалеч от Северозападна Норвегия.

Този феномен е известен от разказа на Едгар Алън По от 1841 година „Спускане в Маелстрьом“. В него се описват пагубните сили на природата. Във фунията се образува впадина,която е на метри под нивото на океана. При това енергията във водовъртежа е десетки пъти по-голяма, отколкото при обикновено течение. Отбелязан е и фактът, че веднъж на сто дни движението на водовъртежа обръща посоката си на въртене.

A Ship that Crosses the Sea through a Maelstrom Stock Photo - Image of  area, scene: 92983116

Разбира се, този природен феномен не е единствен по рода си. Отбелязан е и в други части на земното кълбо, в това число и на Бермудите. Ако няма никакви препятствия, то в Северното полукълбо на планетата такива водовъртежи ще се движат обратно на часовниковата стрелка, а в Южното – по посока на часовниковата стрелка, което е обусловено от движението на Земята. В този район обаче, вследствие на неравностите по дъното, теченията, естествените наклони и други променливи фактори течението също може да се промени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай