logo

6 навика на балканците, които много дразнят останалия свят

6 навика на балканците, които много дразнят останалия свят

Нашият начин да изразяваме чувствата си силно и директно е малко шокиращ, например, за по-резервираните северняци

Туристите от славянските страни - Полша, Русия, Сърбия, Словакия и други - се разпознават на Запад не само по характерния си външен вид. За много местни жители те изглеждат твърде шумни и твърде емоционални.

С какво друго неприятно изненадват световната общност представителите на славянските народи?

1. Шумни празници (и делнични дни)

Нашият начин да изразяваме чувствата си силно и директно е малко шокиращ, например, за по-резервираните северняци. Дори привидно спокойните чехи и поляци не отстъпват: празнуват национални празници и Нова година с такъв мащаб, че плашат мирните туристи от други страни - гърмят фойерверки, чупят бутилки, пеят и танцуват.

Какво да кажем за веселите жители на Балканите – спомнете си поне грандиозните сръбски сватби от филмите на Кустурица. Не по-малко шумни са и футболните мачове на белградските отбори със сигнални ракети и димни бомби.

Чудесна новина от единствения обитаем остров в България

2. Ярки тоалети

Източнославянските красавици умеят да подчертават естествените си достойнства и обичат да носят естествени кожи, високи токчета, дълбоки деколтета, маркови чанти - да, можем да носим всичко най-хубаво наведнъж! Но на фона на западните ханджии с тяхната демократична мода, дискретни огромни и небрежно събрани коси, нашите дами се забелязват на километър и ако на някого подобни образи му се сторят прекалени, това е само и единствено негов проблем.

3. Странна храна

Ако боршът и Оливие завладяха целия свят отдавна, то други страни не са свикнали с останалите характеристики на славянската кухня. Какво струват само студените супи - руска окрошка, полски хлодник или журек, български таратор, богата сръбска чорба: смес от зеленчуци, застроена с кисело мляко, е доста трудно да бъдат оценени от чужденец.

Друга общославянска странност са киселите краставички: тук може би само германците могат да ни разберат, останалите предпочитат този зеленчук в маринована форма.

Плюсове и минуси на почивката в Израел

4. Лоши навици

Въпреки всякакви забрани, нашите сънародници са свикнали да релаксират с бира и цигари, има много малко досадни привърженици на здравословния начин на живот. Братята славяни не изостават: сърбите пушат навсякъде, особено в кафенета и ресторанти, българите и поляците изпреварват всички по консумация на алкохол, а чехите заеха трето място в света по този показател през 2018 г.

5. Силни изрази

Скучният нормативен речник понякога не е в състояние да изрази цветната гама от противоречиви емоции, които обземат широката славянска душа, така че всички нейни собственици често прибягват до по-изразителни изрази и ги разбират добре без превод. Руснаци, българи, поляци - практически няма изключения. А сред темпераментните сърби дори и най-безобидните думи звучат като нецензурни псувни.

6. Няма граници

Лични граници и социална дистанция? Оставяйки тези условности на хладните балти и скандинавци, признаваме - сред славяните е прието да се общува по съвсем различен начин. Прегръщаме се, когато се срещнем, приближаваме се един до друг и се опитваме да говорим по-високо. Това важи особено за жителите на Балканите – българи, сърби, черногорци, на техен фон дори и най-емоционалните руснаци изглеждат доста сдържани.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Един емигрант

Един емигрант 17.04.2022 17:15

Това е вярно, но без българите, всички други италианци, сърби, хървати, бошняци, румънци се прегръщат при всяка среща и викат като заплодени.

5-ко

5-ко 18.04.2022 6:23

Най-долните същества сме ние балканците! Вярвам, че ако нас ни нямаше, светът щеше да е много по красив!

Михаил Ганев

Михаил Ганев 18.04.2022 6:37

Затова заминавам в скандинавска страна,писнало ми е от дебили и селяци който не могат да се контролират.

Гордея се, че съм българин, славянин и балканец

Гордея се, че съм българин, славянин и балканец 18.04.2022 6:48

Кендзам им мазно фостата на всички кравари, наглосакси, тевтонци и латинци. Кендзам им в устите и на всички български рачкопръдлета, кирякстефчовци и майкопродавци, които ги е срам да се чувстват българи и да носят българското в себе си! Да живее славянството и Православието!

Бонго Бонго

Бонго Бонго 18.04.2022 7:41

Да, балканите докато пъйрдим и се утихваме и после се вглеждаме в небето....ще вали

Бонго Бонго

Бонго Бонго 18.04.2022 7:43

Тъпунгера по горе)) Я обясни какво си в православието, ако желаеш разбира се.

МИЛЕНИУМ

МИЛЕНИУМ 18.04.2022 8:05

ДО БОНГО БОНГО всичко си е до ВЪЗПИТАНИЕТО и до ПЪРВИТЕ 7 ГОДИНИ

rossello

rossello 18.04.2022 8:10

ОЛИВИЕ ? Аааа, не е политкоректно да пишем РУСКА салата ? Ми те и руснаците не я знаят така ама нали сайтът ви в български бе АЙОЛ ? :)

rossello

rossello 18.04.2022 8:12

УФффф , то пък АЙОЛ беше турЦко . :)

Булгар

Булгар 18.04.2022 9:28

Нито славяните ни приемат за част ит тях, нито християните! Обаче понеже сме прости чедкари, ние ги наричаме братя и не спираме да им се натискаме! Не знам има ли държава на Балканите, която да говори добро за нас, освен наивните турци?! За това Вива Македония!!!